Místo počítačových her stovky kostek lega. Na známou stavebnici se zaměřuje zájmový kroužek v Opavě

27. únor 2018

Mezi nejznámější stavebnice patří lego a kdo ji zná, tak ví, že z ní může postavit téměř všechno. Vznikají i zájmové kroužky, které děti učí, jak se vyznat v návodu a jak vymyslet nové modely. Jeden takový jsme navštívili v Opavě.

Jsou tady odhadem možná stovky dílků a dílů, kostiček všech možných barev. A děti. Kluci, holky a je na první pohled vidět, že stavění skutečně propadli.

„Já dělám houpačku – zatím nejlehčí model. A potom budu asi dělat něco, co se bude hýbat úplně. Největší zábava na tom, že si můžu vyrobit, co chci,“ říká jeden z kluků v kroužku.

Tento kroužek asi půl roku vede Michal Drexler. „Menší děti se díky Legu naučí ovládat svou motoriku. Učí se i kreativitu. Tím, že je nabádáme, aby si ty modely ještě nějak podle sebe vylepšily. A přidaná hodnota v dnešní době je, že děti učíme základům strojírenských věd. A u toho si hrají,“ vysvětluje vedoucí kroužku.

„Dnes máme takové téma zábavní park, takže se snažíme postavit modely ze zábavního parku. Děti si postaví ruské kolo, řetízkový kolotoč, horskou dráhu. Budeme k tomu stavět nějaké budovy, turnikety – takže si prostě postavíme takový komplex zábavního parku a u toho se snažíme dětem vysvětlit, jak to funguje,“ dodává Drexler.

Z pohledu rodičů tento kroužek naprosto splňuje vše, co od něj očekávají. To znamená, maminky a tatínkové si odpočinou a děti se stoprocentně zabaví. Legokroužek je v Matičním domě v centru Opavy a ještě jsou tady volná místa pro případné zájemce.

I tak může vypadat důkaz, že klasické mechanické stavebnice mohou být i pro dnešní děti velmi zajímavé.

autor: mrk
Spustit audio