Místo Prahy Rožnov pod Radhoštěm. Státní skanzeny v Česku se mají řídit z Valašska

4. srpen 2018

Rožnovské Valašské muzeum v přírodě povede i Příkazy, Hlinsko a Zubrnice

Ministerstvo kultury plánuje spojení všech státní skanzenů pod Valašské muzeum v Rožnově

Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, Hanácké skanzen v Příkazech, Soubor lidových staveb Vysočina v Hlinsku a skanzen v severočeských Zubrnicích se tak mají podle plánu ministerstva sjednotit v jednu organizaci řízenou z Rožnova.

„Podílíme se na té koncepci. Je to systémový krok, který má vést k efektivní správě těchto muzeí,“ říkal v pořadu Co vy na to ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Podle něj sjednocení čtyř státních zařízení nebude znamenat žádné nevýhody. A návštěvníci to na první ohled nepoznají. „Viditelné to bude na nových webových stránkách, počítáme se sjednocením vstupenkového i rezervačního systému,“ uvedl Ondruš.

Barvy už nebudou zářit, podoba se vrací k roku 1925. Maměnka a Libušín budou vypadat jinak

Stavba nového Libušína

Obnovená chata Libušín na Pustevnách nebude zářit barvami tolik jako před požárem před čtyřmi lety.

Podle něj sjednocení muzeí bude znamenat zvýšené nároky na pracovníky rožnovské instituce. „Ve sjednocení vidíme velký potenciál,“ dodal Ondruš.

Skanzen v Rožnově patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům ve Zlínském kraji. Loni do něj zavítalo 302 000 lidí. Bylo to téměř o 14 000 návštěvníků méně než v předchozím roce, šlo však o druhou největší návštěvnost za posledních 13 let.

Soubor lidových staveb Vysočina, který tvoří oblíbený skanzen na Veselém Kopci a menší skanzen Betlém v Hlinsku, si loni prohlédlo nejvíce lidí od roku 2008, celkem 81 613

autor: Saskia Mišová
Spustit audio

Související