Míza z břízy bělokoré je označována za blahodárný nápoj
Míza z břízy bělokoré je označována za blahodárný nápoj. V dávných dobách také představovala po hladové zimě doslova elixír probouzející k životu. Dnešní člověk sice průběžně přijímá celou řadu živin, ale i tak je pití březové mízy jedním z vítaných jarních rituálů.
Březová voda, šťáva či míza. S takovýmto označením se běžně můžete setkávat, když si ve specializovaných prodejnách chcete koupit čirý nápoj získaný právě z břízy bělokoré. Jak nás ale poučil Petr Tryščuk z Kunčic pod Ondřejníkem, správný termín je míza. Sám ji ze svých bříz čerpá.
Od půlky února zhruba do konce března. To je u nás nejčastěji období, kdy se čerpá březová míza. Do doby, než se začnou nalévat pupeny a míza se zakalí.
Související
-
Oslaďte si den sirobem. Staré české sladidlo se vrací do kuchyní
Rádi si zavzpomínáte na tradiční českou kuchyni? Pokud ano, připravte si nebo alespoň ochutnejte sirob – sirup z cukrové řepy. Můžete v něm cítit karamel, ale chutn...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka