Mladí fotbalisté získají v Ostravě moderní tréninkové centrum

20. říjen 2017
Zprávy , Zprávy

Ostravské Bazaly se do dvou let přemění v tréninkové centrum pro mládež. Vznik klubové akademie Baníku Ostrava podpoří město, kraj i fotbalová asociace. Za zhruba 220 milionů korun areál nabídne potřebné zázemí pro výchovu talentů.

„Je strašně důležité, že fotbal na Bazalech bude zachovaný, protože Baník na Slezskou patřil a patřit bude,“ říká majitel ostravského Baníku Václav Brabec.

Právě podmínky pro talentované fotbalisty v posledních letech podle něj nebyly v Ostravě zrovna ideální. „Za posledních 15 let tady ubylo snad 15 hřišť. Pakliže nemáme odpovídající infrastrukturu, nemůžeme pomýšlet – ať už v žákovských či mládežnických kategoriích anebo i v áčku – že budeme v České republice hrát důstojnou roli jako v minulých letech,“ dodává.

Budoucnost zchátralého areálu na Bazalech město řešilo dlouho. Objevily se například i plány, že by ikonický stadion měla nahradit bytová zástavba. Vznik akademie teď podpisy memoranda potvrdili zástupci ostravské radnice, hejtmanství, fotbalové asociace, klubu a společnosti Vítkovice Aréna.

„Celý areál jsme vnímali trošičku jako kouli na noze, protože jsme opravdu neměli jasnou představu budoucnosti. Myslím si, že se jedná o projekt, který přesahuje rámec města a upřímně mám z toho radost,“ potvrzuje ostravský primátor Tomáš Macura (ANO).

Ostravská radnice na přestavbu areálu na Bazalech pošle 150 milionů korun, kraj pak přidá dalších 70 milionů korun.

Vznik tréninkového centra je teď v režii městské společnosti Vítkovice Aréna, která chce práce spustit už na jaře. Předseda představenstva Kamil Vrubl věří, že se bez obtíží vyrovnají i s případnými problémy v podloží.

„Toho se fakt nebojím. Myslím, že to máme zvládnuto a v pořádku. Nechali jsme pro jistotu udělat ještě jedno měření v rámci projektování stavby a našli jsme tam ještě nějaké věci kolem metanu. Metan bude samozřejmě vyveden, tak aby to bylo co nejbezpečnější,“ ujišťuje Vrubl.

Tréninkové centrum v budoucnu nabídne trojici hřišť s přírodním i umělým povrchem, místa pro posilování a zlepšování nejrůznějších dovedností. Zároveň také novou tribunu se šatnami, zázemím, regenerační linkou i tělocvičnou.

Kromě Baníku Ostrava na provoz akademie bude přispívat podobně jako v nedaleké Karviné také fotbalová asociace. „Můžeme se dostat k podpoře kolem dvanácti, čtrnácti milionů do Moravskoslezského kraje. Nemá to nic společného s infrastrukturou, nemá to nic společného s provozem autobusů a podobných věcí. Nám jde o konkrétní lidi a o trenéry,“ naznačuje technický ředitel fotbalové asociace Michal Prokeš s tím, že ostravská akademie naváže na tu karvinskou a také jejím cílem pomoci regionálním talentům urychlit svůj fotbalový vývoj.

autor: stj
Spustit audio