Mlčeti zlato u jídla neplatí. Pokud je pokrm horký, zásadně konverzujeme, radí Ladislav Špaček

Známe to všichni. Dostaneme na stůl horké jídlo, které se nedá hned jíst. Když do něj ale začneme foukat, abychom ho ochladili, chováme se velmi nespolečensky. Ladislav Špaček ví, jak na to.

Horké jídlo je trošku problém. Mělo by být temperováno tak, aby ho host mohl okamžitě začít konzumovat. Ale někdy se to přihodí.

Rozhodně třeba do polévky nebo do jakéhokoliv pokrmu nefoukáme tak, jak to učitelky učí děti v mateřských školkách. Přirozeně tam jde o jejich bezpečí, aby se nespálily. Nicméně foukání do polévky je nespolečenské, a proto máme vlastně jediný možný způsob, jak z toho ven. Polévku zvolna mícháme a živě konverzujeme.

U stolu nesedíme kvůli jídlu

Pokud po chvíli konverzace zjistíme, že pokrm je stále nezpůsobilý ke konzumaci a musíme ještě pár minut počkat, pokračovat v živé konverzaci.

My totiž u stolu nesedíme proto, abychom se najedli, ten stůl je obvykle svorníkem jakéhosi setkání, ať už to je rodina, obchodní večeře, setkání s přáteli nebo banket. Proto u stolu vždycky konverzujeme.

Sníst pokrm beze slova je vlastní pouze vepřům, napsal Plútarchos z Chaironeie už před 2500 lety.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.