Mlýn U vodníka Slámy ve Lhotě přibližuje autentický život na venkově

10. červen 2016
Česko – země neznámá

Ve mlýně ve Lhotě, místní části Háje, mívali hodného vodníka. Rodinu Havlíčků v chudých časech zachránil před krachem. Havlíčkovi ve Lhotě sice už nehospodaří, ale jejich bývalý mlýn nese dodnes jméno hodného vodníka Slámy. Navíc se stal oblíbeným výletním areálem a muzeem tohoto kdysi váženého řemesla.

Před více než sto lety stával ve Lhotě starý nevelký mlýn s doškovou střechou. Romantici by ho nejspíš rádi viděli v této podobě i dnes, ale podnikavá rodina Havlíčků, posledních mlynářů, jej nechala zbourat a postavila místo něj zděnou přízemní budovu. A protože Havlíčkovi byli skutečně příkladní hospodáři, mlýn vzkvétal.

Přítrž jejich konání učinila německá okupace a posléze zestátnění mlýna. Na sklonku 80. let ho zachvátil požár a v tu chvíli se mlýnské kolo zastavilo definitivně. Přesto se dnes právě do Mlýna U vodníka Slámy můžete zajít podívat, jak se kdysi mlelo obilí a jak se žilo na venkově.

Ke každému venkovskému mlýnu patřil vodník, který buď pomáhal, nebo škodil. Havlíčkovi měli štěstí. Jejich vodník se jmenoval Sláma. Jednou přišlo suché léto, vody ubývalo, obilí se neurodilo a hrozilo, že se mlýnské kolo zastaví nadobro. Pan Havlíček musel platit zaměstnancům a živit početnou rodinu.

Zachránil ho právě vodník Sláma. Nabídl mu finanční půjčku s tím, že až příští rok vydělá peníze, vrátí mu ji. Ponechme stranou, kde vzal vodník tolik peněz. Další rok se mlynáři dařilo, a tak se chystal půjčku splatit. Vodníka však už nenašel.

Areál křižují tři naučné stezky

Příběh o vodníku Slámovi připomíná jedna ze tří naučných stezek, které se vinou rozsáhlým areálem na ostrově mezi řekou Opavou a mlýnským náhonem. Je určená nejmenším dětem. Další ze stezek seznamuje návštěvníky s cestou obilí, od jeho pěstování na poli až po zpracování ve mlýně.

Bylinková zahrádka

A poslední, nejdelší stezka, provede zájemce po krásách okolní přírody, zavede je do ovocného sadu plného typických slezských odrůd a k voňavé bylinkové zahrádce. Cestou se mohou zastavit u výběhu koní či drobných domácích hospodářských zvířat.

Mlýn U vodníka Slámy ve Lhotě, části Háje ve Slezsku, je přístupný celoročně. Můžete se zde volně procházet i navštívit muzeum. Pokud ale stojíte o komentovanou prohlídku, musíte se předem objednat. Kontakt naleznete na webové adrese: www.mlyn.uslamy.cz.

Spustit audio