Množství vakcíny proti covidu se má v Moravskoslezském kraji navyšovat

20. duben 2021 13:20

Počet vakcín proti covidu dodaných do Moravskoslezského kraje se má postupně navyšovat. Hejtman Ivo Vondrák (ANO) řekl, že očkovací centra teď mají k dispozici zhruba 31 tisíc dávek vakcíny Pfizer/Biontech týdně.

Čtěte také

V květnu má tento počet narůst o zhruba 15 tisíc dávek. Krizový štáb podle Vondráka řešil i výpadky vakcíny Johnson & Johnson, které nedorazily praktickým lékařům.

„Tak jsme se rozhodli, že našim praktikům pomůžeme s vakcínou Moderna. Takže z kraje lékařům předáme dva tisíce dávek Moderny, které se využívají v očkovacích centrech,“ říká Vondrák.

Čtyři mutace

V Moravskoslezském kraji testy odhalily čtyři různé mutace koronaviru. O které přesně jde, ještě zjišťují laboratoře. Informoval o tom hejtman s tím, že mutace se objevily u lidí, kteří cestovali do zahraničí. A zatím se nedá říct, jestli jde o nebezpečnější či nakažlivější varianty.

„Všechno je to spojeno s cestovní anamnézou – jednak ze Švýcarska, ale také Malajsie. Myslím, že to pořád svědčí o tom, že není úplně bezpečné cestovat do zahraničí, zejména do zemí, které jsou mimo Evropskou unii,“ dodal hejtman.

autoři: Iva Havlíčková , tif
Spustit audio

Související