Mobilní hospice stále nemají uzavřené smlouvy se zdravotními pojišťovnami

22. březen 2018
Dobré odpoledne

Na peníze od státu za péči o nevyléčitelně nemocné některé mobilní hospice stále čekají. Od začátku roku sice platí nová úhradová vyhláška, která umožnila hradit léky nebo péči zdravotního týmu o umírající v domácím prostředí z veřejného zdravotního pojištění. Jenže před tím musejí hospice uzavřít smlouvy se zdravotními pojišťovnami a ty zatím v ruce nemají.

Jednat s pojišťovnami začali například v mobilním hospici Strom života v Novém Jičíně hned v lednu a kolotoč jednání podle jeho provozního ředitele Martina Šimáka stále pokračuje.

„Věřím, že jsme na dobré cestě. Se všemi zdravotními pojišťovnami jednáme a s dvěma pojišťovnami máme písemný příslib o tom, že s námi bude uzavřena smlouva. Věřím, že snad je to jen otázkou času, než se nám podaří přesvědčit všechny pojišťovny, abychom mohli pacientům poskytovat adekvátní péči,“ říká Martin Šimák.

Možnost zařadit se do veřejného pojištění mobilní hospic Strom života velmi přivítal. Ročně se tam postarají o asi 250 pacientů, kvůli neuzavřeným smlouvám s pojišťovnami ale musejí stále spoléhat na sponzory či na dárce.

„Veškeré finance na provoz této služby musíme sehnat jiným způsobem, ať už to jsou dárci, nadační fondy. Tak tady tímto způsobem musíme peníze shánět a je to pro nás nesmírně náročné,“ dodává Šimák.

Čtěte také

Také mobilní hospic Ondrášek z Ostravy zatím nemá uzavřenou smlouvu s žádnou pojišťovnou. Podle jeho ředitelky Bronislavy Husovské by ale v řádu dní měla být uzavřena první, a to s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou (VZP). „Je to proto, že jsme byli v pilotním programu a oni nám slíbili na to návaznost,“ připomíná Husovská.

V rámci pilotního programu spolupracovala VZP s necelou dvacítkou mobilních hospiců v celé republice. A podle Lucie Krausové se pojišťovna nebrání uzavření nových smluv s dalšími hospici.

„VZP zatím vydala kladná rozhodnutí s poskytováním mobilní domácí hospicové péče čtyřem novým žadatelům, z toho jednomu z nich v Novém Jičíně. Zatím čekáme, až tito žadatelé splní všechny zákonné podmínky pro nasmlouvání domácí hospicové péče a poté s nimi budeme moci smlouvu uzavřít,“ dodává mluvčí.

I když se mobilním hospicům podaří s pojišťovnami dohodnout, budou stále shánět sponzory. Ne všechny jejich náklady totiž úhrady pojišťoven pokryjí.

autor: iha
Spustit audio