Modelové království ve Žďáře nad Sázavou zve nejen na vláčky, ale i na reálné stavby a veselé scénky

11. březen 2020

Snad každý měl v dětství rád vláčky. Jak ty velké opravdové, tak i jejich malé modely. A někteří měli malou železnici dokonce i doma. Ve Žďáře nad Sázavou na Vysočině žije parta dnes už dospělých chlapů, kteří si s vláčky hrají celý život. A tak v místním kulturním domě postavili modelové království s reálnou krajinou, veselými scénkami a samozřejmě spoustou vlaků.

„Podobný model mám na půdě,“ říká spoluautor modelové železnice Radislav Wimmer. S přáteli se před lety rozhodli, že by bylo dobré postavit něco podobného pro veřejnost. Prostory našli v podzemí žďárského domu kultury a vybudovali Modelové království, které otevřeli v roce 2010. „Je tu kolem šesti set metrů kolejnic na ploše bezmála padesáti pěti metrů čtverečních,“ upřesňuje Radislav Wimmer.

Na modelu je zajímavé to, že je zasazený do reálné krajiny Žďáru nad Sázavou a okolí. Jsou v něm reálné stavby nádraží, místních památek, mostů, ale i přírodních koutů. Do toho všeho jsou umístěny scénky s postavičkami velkými necelé dva centimetry. „Je to měřítko 1:87. Rozchod kolejí je 16,5 milimetru,“ dodává modelář. Některé scénky mají dokonce i zvukový nebo světelný doprovod. Návštěvník tak slyší vrčet motorovou pilu, kdákat slepice, nebo vidí blýskat blesk fotoaparátu.

Model zahrnuje šest set metrů kolejnic

Od roku 2010 autoři model stále upravují a doplňují. Pokud se na něj někdo přijde po letech podívat znovu, určitě najde něco nového. Postupně přibývají i známé filmové scény. Například po louce jede do kopce na fréze Rudolf Hrušínský s rodinou jako ve filmu Slavnosti sněženek, zemědělci odlévají sochu Drápalíka z filmu Vesničko, má středisková, a Škopková ze Slunce, seno, jahody na dvoře obstarává babičku v posteli na kolečkách.

Celý model může dobře posloužit i jako turistická mapa ve 3D podobě. Člověk si může udělat představu, z jakého nádraží se nejlépe dostane k zajímavým místům.

Spustit audio