Monika Horsáková: O politické rétorice...

13. leden 2013
Ranní poznámka , Ranní poznámka

Máme za sebou první kolo prezidentské volby. Právě ukončená kandidátská kampaň, stejně jako všechny debaty a superdebaty přitom inspirovaly Moniku Horsákovou.

Když Mojžíš pátral po identitě Hospodinově, dostalo se mu odpovědi: „Jsem, který jsem.“ Když svého času Vladimír Mečiar odmítal podpořit opětovnou kandidaturu Václava Havla na úřad prezidenta, zdůvodňoval to jeho politickými chybami. Na dotaz, jaké konkrétní chyby Václav Havel učinil, pak odpověděl: „Prezident Havel udělal takové chyby, jaké udělal.“ Jak se zdá, Mojžíš patrně zaslechl něco jako první politickou promluvu světa...

Jistý politik svého času prohlásil: „Kdybych já byl novinář, tak bych psal úplně jinak, o úplně jiných věcech." Inu, jestli něco čeští politikové opravdu ovládají, pak je to mistrovské žonglování se slovy. Jak jinak vyhodnotit jejich otřepaná vyjádření typu „Zapomnělo se... Mohlo se udělat víc... Řeklo se... Bylo dohodnuto...“, za která tak umně maskují skutečného strůjce problému, autora myšlenky či aktérů dohody? A což teprve doslova geniální hra s mlhavými významy slov! Co všechno si například lze představit pod takovým přívlastkem standardní... Máte také standardní příjem? Standardní bydlení? Jste, podobně jako pan prezident, standardně uvažujícími lidmi?

Zdá se vám, že cestu ke světlu nabízí statistika? Pak vězte, že pevnou půdu pod nohama vám v jazyce politiků neposkytne ani matematika. I s čísly – tou zdánlivě pevnou a neochvějnou konstantou – je možné si fascinujícím způsobem pohrávat. Účel? Co nejmenší srozumitelnost. Nečekejte od politika vyjádření, že podporuje placení školného ve výši třicet tisíc korun ročně. Prohlásí spíš něco ve smyslu, že by se studenti měli podílet na nákladech studia 5 procenty neinvestičních nákladů...

Předvolební mítinky unesou mnoho krásných slov a mnoho frází o slušné politice, opravdovosti, národní hrdosti a společné cestě či budování lepší budoucnosti. Analýza tohoto politického namlouvání a vemlouvání je ovšem na nás, voličích. Stejně jako právo vyžadovat, aby se úspěšní uchazeči o naši důvěru po svém zvolení více než rétorice věnovali plnění svých předvolebních slibů.

Přeji vám dobrou volbu víkendovou i všechny budoucí.

autor: Monika Horsáková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.