Moravskoslezská policie chytila zloděje aut. Na svědomí mají téměř 100 zločinů

17. září 2019 13:29

Desítky krádeží aut i věcí z vozidel má na svědomí dvojice mužů z Ostravska. Auta kradli mezi loňským červencem a listopadem nejvíce v Moravskoslezském kraji, ale i na Slovensku a v Polsku a prodávali je hluboko pod cenou. Peníze použili podle policie hlavně na nákup drog. Oběma hrozí až osm let za mřížemi.

Zloději se zaměřovali hlavně na starší Octavie. „Vloupali se přes levé přední dveře do vozidla a potom za pomoci speciálního systému obešli řídící jednotku, nastartovali, odjeli a prodali,“ popisuje kriminalista Libor Mikula.

Když přitom v několika případech měli v patách policejní hlídku, ukradené vozidlo neváhali zapálit. „Tímto způsobem se vlastně chtěli zbavit těch vozidel a znemožnit jejich identifikaci,“ dodala státní zástupkyně Iveta Kozielová.

Pětatřicetiletý muž a jeho o čtyři roky starší komplic kradli společně či každý zvlášť. Celkem mají podle policie na svědomí 92 zločinů. S policisty spolupracují a podle Mikuly pomohli objasnit další krádeže.

Na stopu zlodějům se policisté dostali loni v říjnu, když pro krátkém pronásledování dopadli mladšího z dvojice. Muž se snažil ujet v ukradeném autě a po zadržení se přiznal i k dalším krádežím. O měsíc později policisté zadrželi i jeho komplice.

„Celkem krádežemi způsobili škodu 1,5 milionu korun. Vozy, které se jim nepodařilo ukrást, měly hodnotu 2,5 milionu korun,“ uvedl kriminalista Libor Mikula.

autor: iha | zdroj: ČTK
Spustit audio