Moravskoslezská policie dostala sedm desítek nových služebních vozů

9. leden 2020 09:04

Policie mění vozový park. V Moravskoslezském kraji dostali strážci zákona sedm desítek nových služebních aut. Speciálně upravené Octavie mají pohon na všechna čtyři kola, automatickou převodovku a řadu vylepšení.

„Oproti minulým vozidlům mají třeba trezor na zbraně za sedadly – dva samopaly jsou běžnou výzbrojí našich policistů,“ ukazuje v novém voze policista Michal Brizuda. „Určitě i ty bezpečnostní prvky šly hodně dopředu, je to bezpečnější,“ dodává.

Podle krajského policejního ředitele Tomáše Kužela už měla stará auta najeto hodně kilometrů a motory nebyly tak výkonné. Na nových autech oceňuje hlavně pohon na všechna čtyři kola.

Cena převzatých vozidel je 655.000 korun za kus, u aut pro prvosledové hlídky je to 725.000 a u vozidel pro dopravní policii 738.000 korun. Cena se liší podle výbavy. Například tzv. prvosledová vozidla mají kromě běžné výbavy navíc také balistický štít, rozšířený balíček první pomoci nebo defibrilátor.

„Jsme typičtí horským prostředím, proto výkonnější vozidla 4x4, abychom se do místa události, zásahu, nehody dostali co nejdříve. A aby se do toho místa dostali bezpečně i policisté. Proto mají čtyřkolky u nás opodstatnění,“ vysvětluje Kužel.

Náklady na obměnu služebních aut v celé zemi přesáhly 600 miliónů korun. „Ta vozidla jsou ve třech provedeních. Jedno je pro takzvanou prvosledovou hlídku – to je to vozidlo s ochranným rámem vpředu, potom jsou vozidla pro běžný výkon služby a pak ještě speciály pro dopravní policii. Je to konečně po dlouhé době masivní obměna vozového parku. Policie doteď jezdila v autech, která už dávno nevyhovovala,“ poznamenal ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

V celé republice získali policisté 865 nových aut.

autor: ada
Spustit audio