Moravskoslezské firmy budou usilovat o peníze z Národního plánu obnovy

9. červen 2021 14:31

Dvě stě miliard korun. Tak velký balík peněz nabídne už brzy takzvaný Národní plán obnovy. Měl by pomoci firmám, ale i dalším organizacím, které přijdou s novými nápady. Třeba v oblasti modernizace průmyslu. Velký zájem mají už teď firmy z Moravskoslezského kraje.

Dvě stě miliard korun v Národním plánu obnovy budou z velké části evropské peníze, z menší potom příspěvek českého státního rozpočtu. Určené na podporu budoucího rozvoje, který pomůže konkrétně například Moravskoslezskému kraji.

„Z Ostravy jsem nadšen a z toho, kam jsme se v posledních letech posunuli, protože setkání s podnikateli a jejich prezentace toho, co by se mělo profinancovat, mi úplně vyrazila dech,“ ohodnotil ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) nápady firem z Ostravska po setkání s podnikateli.

„Jednalo se o vodíkové technologie, o vývoj čistých pohonů, výroba čisté energie, chytrá logistika, digitalizace skladování, ocel pro recyklaci, projekt recyklace hliníkových odpadů. Drtivá většina z nich má opravdu velkou šanci, že bude v následujících měsících profinancována,“ dodal Havlíček.

Právě Ostrava byla první zastávkou ministra na jednání s firmami o zapojení do plánu obnovy. Ještě letos počítá s tím, že bude vyhlášená první výzva, první možnost podat přihlášky.

Je to šance, která se využít musí, i s tím, že Moravskoslezský kraj bude mít k dispozici dalších 100 miliard korun. „Doba čerpání bude poměrně krátká, nebude moc času otálet. Jsem rád, že se tyto projekty připravují,“ doplnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

Cílem plánu obnovy je modernizace celého českého průmyslu. Včetně toho v Moravskoslezském kraji. 

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související