Moravskoslezské nemocnice začaly na dezinfekci používat nová ozónová zařízení

4. červen 2021 14:02

Moravskoslezský kraj začal do svých nemocnic nakupovat ozonové technologie. Ty zbaví místnosti virů, pachů i plísní. Hejtmanství na jejich nákup vyčlenilo 12 milionů korun. Jako první ozonové čističe používá havířovská nemocnice. Ta má třeba i speciální pračku, která zbaví oblečení nejen koronaviru, ale třeba i svrabu. Oblečení z ní vyjde čisté a voňavé.

Havířovská nemocnice teď používá tato speciální zařízení dvě. Do celkem 45 místností pořídila i ozonové stropní čističe.

„Do místnosti umístíte ozónový generátor, zapnete ho a místnost zavřete. Pokud možno otevřete všechny šuplíky a skříňky, aby se ozón mohl dostat na všechna nepřístupná místa. A během 12 minut se místnost zaplní dostatečnou koncentrací na to, aby pomřely bakterie a viry,“ popisuje náměstek ředitele havířovské nemocnice Petr Baránek.

Čištění ozonem teď hejtmanství zavedlo ve všech krajských nemocnicích. „Nemocnice Havířov byla nejrychlejší a tady se s instalací začalo. Kromě bílovecké nemocnice to máme ve všech krajských nemocnicích. V druhém sledu to na jednom oddělení vyzkoušela Fakultní nemocnice Ostrava – zalíbilo se jim to a budou dokupovat. A začínají se hlásit i soukromé nemocnice,“ říká náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Na čištění pomocí ozonu kraj do svých nemocnic v tuto chvíli uvolnil 12 milionů korun. Nemocnice ale zatím vyčerpaly jen sedm, mají tedy možnost ještě nějaké technologie dokoupit.

Spustit audio

Související