Moravskoslezský kraj připravuje novou muzejní strategii

7. červen 2019 14:33

Zaměřit se chce na nejnavštěvovanější objekty, které chce ještě více oživit a zatraktivnit. A naopak se zbavit těch, o které lidé velký zájem nemají. Některé pobočky totiž navštíví sotva 200 lidí za rok.

Výstavní síň Orlová, Havířov nebo Technické muzeum v Petřvadu, tři příklady poboček Muzea Těšínska, které už kraj nechce mít na starosti. „V žádném případě se nejedná o uzavírání jakýchkoliv poboček. Jedná se o to, že některé pobočky, kde jsme třeba v nájmu, nebo nejsou tolik navštěvované, tak jednáme s městy o možném převzetí,“ říká krajský náměstek Lukáš Curylo (KDU-ČSL).

Například v Petřvadu o převzetí muzea město uvažuje. Kromě expozice by tam ale hlavně pořádalo různé společenské akce. „Ta expozice by byla spíš doplňující, ale hlavně akce, tvůrčí dílny... Ať se tam mohou každý den scházet lidé a je to ku prospěchu,“ říká starosta Petřvadu Jiří Lukša (KSČM).

Rozhodnout ale ještě musí zastupitelstvo, provozování muzea by totiž obec přišlo odhadem na dva miliony korun ročně. Zaměstnat by tam musela podle starosty minimálně dva lidi.

Nic se rušit nebude

„Jestliže obec neprojeví zájem, tak my to nějakým způsobem budeme dále provozovat. Nepředpokládám, že bychom to nějak prodávali, dávali do dražby, nebo rušili. Taková vize vůbec není. Jde o to zatraktivnit pobočky ve spolupráci s obcemi,“ vysvětluje náměstek Curylo.

Kraj spolu s muzei chce peníze a sílu soustředit do nejnavštěvovanějších objektů. Třeba právě u Muzea Těšínska jde o hlavní budovu, která se teď rekonstruuje za 120 milionů korun. Ta bude tvořit pilíř expozice spolu s archeoparkem v Chotěbuzi a knížecím domem v Jablunkově.

„Jde o to, že se snažíme soustřeďovat ty nejhezčí a nejzajímavější věci do jednoho místa, aby to vyšlo vstříc i těm návštěvníkům. Aby nemusel jezdit například za gotickou Madonou někam do Suché, ale ať to má všechno pokupě,“ vysvětluje ředitel Muzea Těšínska Zbyšek Ondřeka.

autor: iha
Spustit audio

Související