Moravskoslezský kraj se potýká se silným větrem. Výstraha před orkánem platí do úterý

11. prosinec 2017
Zprávy , Zprávy

Hasiči jsou v pohotovosti kvůli silnému větru v Moravskoslezském kraji, od včerejšího podvečera do dnešních 11 hodin měli podle mluvčího Petra Kůdely už 135 zásahů v celém kraji. Nejvíce výjezdů je hlášeno z okresu Frýdek-Místek.

Hasiči hlavně odstraňují popadané a nebezpečně nakloněné stromy u silnic nebo ty, které spadly na elektrické dráty. Dnes hasiči například odstraňovali zlomený strom na cyklostezce u hradní lávky u Slezskoostravského hradu. Ke zranění v souvislosti s větrem nedošlo.

„Polovina naštípnutého stromu spadla na cyklostezku, druhá polovina hrozila pádem do řeky Lučiny a tehdy by koruna zasáhla vedení velmi vysokého napětí. Hasiči pořezali jsme tu polovinu stromu, která ležela na zemi, a kmen stáhli popruhem, aby při náhlém poryvu nespadla i polovina druhá. Z koše přivolaného automobilového žebříku se jim podařilo ořezat nebezpečný vršek stromu. O zbytek stromu se postarali pracovníci státního podniku Povodí Odry,“ upřesnil mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Dostal jméno Xanthos

Vítr bude odpoledne i nadále zesilovat. Nejsilnější bude v noci, na hřebenech hor může místy v nárazech dosáhnout až 145 km/h. Výstraha před extrémně silným větrem, kterému dali meteorologové jméno Xanthos, platí v Olomouckém a Moravskoslezském kraji až do úterního poledne.

autoři: tif , Tereza Hájková
Spustit audio