Moravskoslezský kraj v září uzavře KACPU na ostravském výstavišti Černá louka

16. srpen 2022 13:54

Moravskoslezský kraj v září uzavře Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) na ostravském výstavišti Černá louka. Místo velkého centra otevře malé KACPU v krajském objektu v ulici Dr. Malého v Ostravě. Počet lidí, kteří utekli z Ukrajiny před válečným konfliktem, v posledních dnech v kraji stoupl, nyní se denně chodí zaregistrovat okolo 50 uprchlíků. Novinářům to po dnešním jednání krajského krizového štábu řekl hejtman Ivo Vondrák (ANO).

KACPU na Černé louce je poměrně velké a má i velké režijní náklady. „Vytvoříme nové KACPU v prostorách, které budou menší, to znamená efektivnější. Samozřejmě chceme zajistit, aby všechny služby, které potřebujeme, byly na jednom místě. Bráníme se tomu, abychom těch 50 uprchlíků denně nechali na ulicích, aby pobíhali mezi cizineckou policií, mezi pojišťovnami a mezi body, kde se bude zajišťovat ubytování,“ řekl hejtman.

Prostory v ulici Dr. Malého podle něj požadavkům plně vyhovují. Lze tam umístit všechny potřebné složky včetně policie, hasičů, zástupců pojišťovny a jsou tam i ubytovací kapacity až pro 20 lidí za den.

Vondrák řekl, že v kraji se dosud zaregistrovalo téměř 22.900 uprchlíků z Ukrajiny. Pomocí systému HUMPO (humanitární pomoc) je v kraji ubytováno 6981 utečenců. „Stále platí, že nemáme problém s tím lidi ubytovat. Ještě pořád jsme v situaci, kdy máme místa dost, je teď řádově asi 3000 míst, kde bychom je mohli ubytovat,“ řekl hejtman.

Poskytovatelům ubytování už kraj jako kompenzační příspěvky vyplatil 92 milionů korun, kromě toho na uprchlickou krizi vynaložil přes 30 milionů korun. „My jsme zatím nic nedostali, všechno to řešíme v rámci režie kraje. Nicméně předpokládáme, že bude dotační program, který by měl ty náklady uhradit. Co jsme také hradili ze svého, jsou kurzy českého jazyka, a dneska jsme se dohodli, že v tom budeme pokračovat, protože zájem o češtinu stále mezi ukrajinskými uprchlíky je,“ řekl Vondrák.

Štáb se zabýval také pandemií covidu-19. Hejtman uvedl, že v současnosti přibývá v kraji asi 300 pozitivně testovaných denně. „Bohužel trošku horší situace je v nemocnicích, tam máme 149 pozitivních pacientů. Není to tak, že bychom si mohli oddechnout, ale covid je tady pořád s námi. Dobrá zpráva je, že nemá fatální důsledky, dopady na zdravotnickou péči, jako to bylo v minulých letech,“ řekl Vondrák.

zdroj: ČTK
Spustit audio