Moravskoslezský kraj zakázal návštěvy v zařízeních zdravotní a sociální péče

21. květen 2020

Moravskoslezský kraj zakázal návštěvy v domovech pro seniory a dalších zdravotnických a sociálních zařízeních. Souvisí to s nákazou horníků na Dole Darkov na Karvinsku.

Zákaz návštěv se týká krajských organizací, například u soukromých je možné to jenom doporučit, potvrdil hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO). O dalším postupu se podle něj rozhodne v pondělí podle výsledků plošného testování v OKD.

„Nejsme schopni lokalizovat to, že nákaza se týká jen Karviné, protože ti lidé mohou objíždět kraje, mohou mít příbuzné z jiných částí. Takže jsme se rozhodli tímto způsobem ochránit rizikové skupiny,“ uvedl hejtman s tím, že dál bude krizový štáb jednat o tom, zdali bude nutné vyhlásit stav nebezpečí.

Čtěte také

Nákaza se u horníků v Dole Darkov objevila minulý týden. V ohnisku nákazy se koronavirus dosud potvrdil u 113 zaměstnanců a několika dalších rodinných příslušníků horníků. Hygienici mezi zaměstnanci OKD odebrali na 800 vzorků, testování další tisícovky se chystá.

„Odběry budou probíhat od pátku, budou se testovat směny sloužící v sobotu a v neděli. Odběry bude provádět jak armáda, tak zdravotnická záchranná služba,“ upřesnila ředitelka Krajské hygienické stanice v Ostravě Pavla Svrčinová.

V karvinských dolech pracuje zhruba 8400 lidí, přímo v Dole Darkov a na něm navazující úpravně uhlí pracuje 1800 lidí.

Jasněji bude po víkendu

„Situaci ve společnosti OKD sledujeme, bude se jí zabývat také Krizový štáb Moravskoslezského kraje, který zasedá v pondělí 25. května. Po konzultaci s covid týmem při Ministerstvu zdravotnictví České republiky jsme se rozhodli, že další případná opatření vyplynou z výsledků víkendového plošného testování ve společnosti OKD,“ doplnil Vondrák.

Pro důl už platí přísná opatření, hned při vstupu si například všichni musí vydezinfikovat ruce, pro důlní pracovníky platí povinnost nosit respirátory, rukavice a ochranné brýle. Třikrát denně se dezinfikují společné prostory, šatny, výdejny a další místa. Na všech dolech jsou také denně dezinfikovány dopravní nádoby a také vozy pro dopravu zaměstnanců.

Spustit audio

Související