Moravskoslezský kraj znovu trápí zhoršené ovzduší

23. listopad 2018 13:19

Přípustné hodnoty pro prach byly dopoledne na některých stanicích překročeny i třikrát. Hodinové koncentrace prachu byly nejvyšší v Třinci, Ostravě či Nošovicích.

S velkým množstvím prachu se potýkají školky na Ostravsku. Deset nejhorších dostalo čističky vzduchu

Dítě, hra, školka (ilustrační foto)

Déle než měsíc měřili odborníci míru znečištění vzduchu ve dvaceti školkách na Ostravsku. Zjistili, že u některých byl až téměř šestkrát překročený limit pro prach. Deset školek s nejhoršími výsledky získalo čističky vzduchu. Malé děti přitom patři mezi zvlášť ohroženou skupinu znečištěným ovzduším.

V Třinci na obou stanicích naměřili 113 mikrogramů na metr krychlový, v Českém Těšíně to bylo 110 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Například ředitelka mateřské školy ve Vratimově Lenka Siváková řekla, že v takových dnech s dětmi nechodí ven, ale využívají vlastní saunu. „Je tam i takové to otužování, zvyšuje se imunita, dýchají tam takový ten vonný olejíček,“ upřesnila ředitelka.

V letošní topné sezoně byla v regionu smogová situace zatím vyhlášena jednou, a to koncem října. V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě nejhorší ovzduší v zemi a jedno z nejhorších v Evropě. Ke znečištěnému ovzduší přispívá nejen průmysl, ale i doprava, topení v domácnostech a škodliviny ze sousedního Polska.

autor: iha | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související