Moravskoslezští hasiči v souvislosti se silným větrem vyjížděli k víc než 300 případům

4. únor 2023 11:35, aktualizováno

Hasiči v Moravskoslezském kraji dnes po celý den hlavně odstraňovali spadlé stromy a větve. Jeden strom zastavil dopravu na železnici za Krnovem. Bez proudu v kraji byly tisíce domácností.

Moravskoslezští hasiči od brzkého rána do 20:00 zasahovali u 306 událostí souvisejících se silným větrem. Podílelo se na nich 167 jednotek. „Hasiči nejčastěji odstraňovali popadané stromy a větve, v několika případech sundávali nebo upevňovali plechy na střechách domů,“ uvedla mluvčí hasičů Kamila Langerová.

Hasiči nejčastěji vyjížděli mezi 3. a 12. hodinou, kdy zaznamenali 272 událostí. Po poledni, kdy začal vítr slábnout, počet zásahů klesl.

Nejčastěji hasiči vyjížděli v okresech Bruntál (72) a Ostrava (70), dále pak Opava (57), Nový Jičín (55) a Frýdek-Místek (37). Nejméně práce měli hasiči na Karvinsku, kde vyjeli v 15 případech.

Hasiči odstranili například i strom, který spadl na projíždějící auto v osadě Konečná v Bílé na Frýdecko-Místecku, řidič vyvázl bez zranění.

Tisíce odběratelů bez proudu

Podle ČEZ bylo ke 12:00 v kraji bez proudu přibližně 5000 domácností, od rána jejich počet klesl asi na třetinu. „Počet poruch na vedení vysokého napětí se výrazně snižuje,“ řekl mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

K 09:00 evidoval ČEZ 26 takovýchto poruch, k 12:00 jich bylo 17. V 08:00 bylo bez proudu 15.000 domácností, ve 12:00 už jen 5000. „Všechny poruchy by měly být odstraněny během večera,“ ujistil po 18. hodině mluvčí. Bez proudu byli nejdéle obyvatelé například v ostravské části Polanka nad Odrou nebo ve Starých Hamrech na Frýdecko-Místecku.

V celém Česku evidovali pracovníci ČEZ k osmé hodině ráno bez dodávek elektřiny 70.000 domácností, právě v Moravskoslezském kraji jich bylo nejvíce.

Vítr podle údajů meteorologů dosahoval v kraji místy nárazů až 90 kilometrů za hodinu, na horách až přes 100 kilometrů za hodinu. K večeru slábl.

Strom spadl na trať mezi Branticemi a Miloticemi nad Opavou na Bruntálsku, vlaky ale nejezdily po celé trati mezi Krnovem a Moravským Berounem. České dráhy informovaly, že v současné době je kvůli spadlým stromům zastaven provoz na trati mezi Valšovem a Rýmařovem.

Uzavřená zoo

„Zoologická zahrada a botanický park Ostrava zůstane v sobotu 4. února uzavřena návštěvníkům kvůli velmi silnému větru. Hrozí pád větví. Děkujeme za pochopení," oznámila dopoledne mluvčí zahrady Šárka Nováková. Odpoledne se rozhodli areál otevřít.

Vítr a výpadky elektřiny ovlivnily i provoz některých lyžařských areálů v Beskydech. Dopoledne se proto nelyžovalo například v areálu Ski Armáda v Dolní Lomné. Vedoucí největšího lyžařského střediska v regionu Ski Bílá Jaroslav Vrzgula řekl, že také tam ráno nešel proud, ale asi od 09:00 už elektřina funguje. "Moc lidí tu ale zatím není. Teprve najíždějí. I cesty byly zasekané," řekl před 12:00 Vrzgula.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související