Moravskoslezští hygienici opatření výrazně nerozvolní

5. srpen 2020 12:53

S ohledem na rostoucí počet nakažených covidem-19 hygienici výraznější rozvolnění protiepidemických opatření v Moravskoslezském kraji zatím nechystají. Některé úpravy ale přesto připravili a aktuálně čekají na jejich schválení ministerstvem zdravotnictví.

Lidé by například mohli sundat roušky na vnitřních sportovištích. Dnes to řekla krajská hygienička Pavla Svrčinová. "Sportovat v rouškách je blbost, takže to rozvolňujeme," uvedla.

Upraven by mohl být i provoz koupališť a bazénů ve volné přírodě, kde by platil limit deseti metrů čtverečních na osobu. Nyní je kapacita na koupalištích omezena na 500 lidí, neplatí to pro zcela přírodní areály.

V kraji platí zvýšená protiepidemická opatření jako povinnost roušek v budovách i hromadné dopravě. Výjimkou je okres Bruntál, kde uvnitř lidé roušky mít nemusí, nasadit si je musí jen ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Restaurace a bary smí fungovat pouze do půlnoci a na umělé koupaliště nemůže více než 500 lidí najednou, opět s výjimkou Bruntálska. Zpřísněná opatření platí v celé zemi, ve většině případů jsou ale mírnější než moravskoslezská krajská opatření.

Podle Svrčinové by se mělo mírně rozvolnit opatření u sociálních zařízení. Hygienici totiž zakázali sociálním zařízením příjem nových klientů v případě, že nemají negativní test na koronavirus. Opatření ale působilo podle ředitelky problémy třeba krizovým centrům, kde lidé potřebují například přenocovat jen jednu noc. Hygienici proto nařízení upraví tak, aby platilo jen pro sociální zařízení s dlouhodobým pobytem.

Svrčinová dodala, že hygienici návrhy poslali ministerstvu, v případě jejich schválení by seznam úprav mohli zveřejnit během dnešního odpoledne.

V Moravskoslezském kraji přibylo v úterý 77 lidí nakažených koronavirem. Je to o 31 víc než v pondělí, kdy přírůstek činil 46 nově nakažených. Nejhůře je na tom znovu Frýdecko-Místecko, na které z úterního přírůstku připadá 48 případů nákazy. Celkem už v regionu covidem-19 od počátku pandemie onemocnělo 4671 lidí. Vyplývá to z grafů chytré karantény, které dnes zveřejnil hejtman Ivo Vondrák (ANO).

zdroj: ČTK
Spustit audio