Moravskoslezští hygienici začali s kontrolou přírodních koupališť

29. květen 2022

Hygienici v Moravskoslezském kraji začali s každoroční kontrolou kvality vody v přírodních koupalištích v regionu. V kraji budou letos pravidelně sledovat kvalitu vody na 25 místech ke koupání, která nemají svého provozovatele.

V regionu budou mimo to fungovat další dvě přírodní koupaliště, kde kontrolu vody bude zajišťovat jejich provozovatel. Půjde o štěrkovnu Hlučín a Karvinské moře. S ohledem na stavební práce ve sportovně-rekreačním areálu v Hlučíně zatím není jasné, kdy bude koupaliště otevřeno pro veřejnost. ČTK to za hygieniky sdělil Jan Kresta. Koupací sezona oficiálně začne od pondělí.

Čtěte také

„Vedle přírodních koupališť na povrchových vodách budou v provozu i přírodní koupaliště vybavená systémem přírodního čištění vody ke koupání, takzvané přírodní koupací biotopy a nádrže ke koupání s řízeným přítokem a odtokem chemicky neupravované podzemní nebo povrchové vody. Provozovatel zajišťuje kontrolu kvality vody v těchto koupalištích s ohledem na to, zda jsou v provozu,“ uvedl Kresta.

Podle něj hygienici první odběry ke kontrole kvality vody provedli před zahájením koupací sezony. V minulém týdnu odebrali vzorky z vodních ploch na Novojičínsku a Frýdeckomístecku. V nynějším týdnu prověřovali místa ke koupání na Bruntálsku, Opavsku a Karvinsku. První kontrolu kvality vody již zajistil i provozovatel Karvinského moře.

„Laboratorní analýzy prokázaly vyhovující kvalitu vody. Při koupání ve vodních nádržích Brušperk, Těrlická přehrada a Vrbické jezero však nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, a to s ohledem na výskyt cerkárií, případně hlášení tohoto onemocnění v minulých koupacích sezonách,“ doplnil Kresta. Výsledky analýz, získané sběrem plžů před zahájením letošní koupací sezony v tomto týdnu, podle něj ale v těchto třech místech zatím nepotvrdily vylučování cerkárií způsobujících cerkáriovou dermatitidu.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách khsova.cz https://www.khsova.cz/. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio