Moravskoslezští silničáři jsou na zimu připraveni

11. listopad 2019 11:05

Silničáři v Moravskoslezském kraji hlásí, že jsou na zimu připraveni, mají dostatek posypových materiálů i techniky. Na horské úseky už vyjeli koncem října. Rozsah udržovaných silnic bude vesměs stejný jako v minulé sezoně.

„Budeme věnovat zvýšenou pozornost horským úsekům, kde současně nelze provádět klasický posyp, protože se nacházejí v oblasti zdroje pitné vody,“ uvedla pro ČTK mluvčí společnosti Eurovia CS Iveta Štočková. Sdružení firem Eurovia, AVE CZ a SOÚS se v kraji stará o více než 800 kilometrů silnic první třídy a vybrané úseky dálnic. Rozsah udržovaných kilometrů je stejný jako v předešlých sezonách.

„Uplynulé sezony jsme si ve spolupráci s investorem i krajem vyhodnotili a na základě těchto vyhodnocení nastavili plán údržby. Na zimní sezonu 2019/2020 je tak sdružení firem plně připraveno. Máme dostatek proškolených lidí, techniky i posypového materiálu,“ uvedla Štočková.

Desetitisíce tun soli a drti

Správa silnic Moravskoslezského kraje má na starosti přibližně 2750 kilometrů silnic druhé a třetí třídy. „Správa má pro nastalé zimní období k dispozici 105 sypačů (53 na posyp solí, 52 inertních), 17 sněhových fréz a 39 nakladačů,“ řekl technicko-provozní náměstek Milan Novák.

Na zimu je připravena zásoba zhruba 33 700 tun soli a 20 750 tun inertního posypu

Správa má ve skladech zhruba 30.000 tun posypové soli, 42.000 tun drti a asi 500 metrů krychlových solanky na zkrápění posypové soli. První výjezdy už silničáři měli koncem října do nejvyšších partií kraje v okolí Pradědu v Jeseníkách. Od 1. listopadu jsou v pohotovosti dispečeři zimní údržby i řidiči posypových vozů.

„Oproti minulé zimní sezoně přibylo do sítě silnic II. a III. tříd cca deset kilometrů nových úseků silnic (zejména některé souběžné trasy kolem rekonstruované D48 a nová ulice Mostní v Ostravě),“ uvedl Novák.

Vliv kůrovce

V Jeseníkách podnik vytýčil trasy zimní techniky s ohledem na postup kůrovcové těžby. „Byla obnovena deponie posypových materiálů pro zvýšení operativnosti při zimní údržbě v oblasti Vrbenska. Tak jako v loňském roce bude na stránkách Správy silnic zprovozněn informativní portál zimní údržby k informování veřejnosti o pohybu zimní techniky na silnicích,“ uvedl Novák.

02587765.jpeg

Vedoucí provozu doprava Ostravských komunikací Pavel Król řekl, že podnik už má připravených deset sypačů a techniku postupně doplňuje. „Soli máme plnou kapacitu, 6000 tun, takže jsme připravení. Při větších spadech sněhu posilujeme našimi prostředky a máme nasmlouvané i traktoristy a nákladní auta, která mají závěsné pluhy a pomáhají nám pluhovat,“ řekl.

Silničáři mají v terénu často veškerou techniku

Mluvčí frýdecko-místecké radnice Jana Matějíková uvedla, že městské Technické služby se posypovou solí předzásobily už v létě a inertními materiály se zásobují operativně. Letos podnik koupil dvě nové radlice pro zapojení k traktorům.

„Na jaře byl pořízen pro provoz Zeleň nový traktor, který bude v zimním období využíván k plužení. V podzimních měsících byl do společnosti dodán nový universální nosič nářadí, který má mimo jiné radlici a sypací nástavbu právě pro účely zimní údržby,“ dodala Matějíková.

zdroj: ČTK
Spustit audio