Moravskoslezští záchranáři a zdravotníci nově poskytují okamžitou psychickou podporu

11. květen 2023 16:18

V Moravskoslezském kraji nově funguje speciální intervenční tým. Poskytuje první psychickou pomoc pro lidi s posttraumatickým stresem. Jde třeba o blízké zraněných a zemřelých, nebo o svědky tragédií. Vyškolení zdravotníci jsou nepřetržitě v pohotovosti po celém kraji. Za lidmi dojedou zhruba do půl hodiny.

„Měli jsme ženu s život ohrožujícím krvácením po porodu, kdy se celý tým věnoval té ženě a nikdo se nevěnoval manželovi, který tam seděl v rožku a plakal. Mi to dává obrovský smysl. Protože tomu pacientovi nemůžu vždycky pomoct, ale aspoň částečně můžu pomoct těm, kteří tady zůstanou,“ vysvětluje Petra Nevřelová z Opavy, proč si k běžné práci sestry přibrala poskytování psychické pomoci.

Petr Gaj z Ostravy zase v minulém týdnu opakovaně vyjel za kolegy záchranáři, které při práci napadl agresor. „Ne to konkrétní napadení, ale ta bezmoc, že s tím nemůžou vůbec nic udělat a že si z toho odnášejí dlouhodobé zdravotní nebo ty psychické obtíže,“ vysvětluje.

Dřív se to řešilo uklidňující injekcí. Dnešní poznatky doporučují nechat účastníka tragické události projevit emoce a dodat mu u toho psychickou oporu. „Zdravotnický pracovník volá operátorovi, který přijme ten požadavek a na základě rozpisu směn vysílá na místo toho nejbližšího interventa, aby tu psychickou podporu poskytl,“ popisuje Lukáš Humpl z krajské záchranné služby, jak systém funguje.

V Moravskoslezském regionu takto slouží 37 zdravotníků. V posledním půlroce zasahovali u 60 událostí. Stres z traumatu pomohli zpracovat muži, který nechtěně usmrtil svého kolegu, i horníkům zavaleným v dole.

Spustit audio