Moravskoslezští zastupitelé schválili rozpočet na příští rok, musí si vzít úvěr

17. prosinec 2020 13:03

Moravskoslezský kraj bude v příštím roce hospodařit s více než devíti miliardami korun. Dnes to na svém zasedání odhlasovali zastupitelé.

Rozdíl mezi příjmy a výdaji je více než jedna miliarda korun. Podle hejtmana Iva Vondráka (ANO) to způsobila pandemie koronaviru a pokles příjmu z daní. Zastupitelé proto dnes rozhodli, že si kraj vezme na pokrytí rozdílu úvěr.

Úvěrová smlouva s Českou spořitelnou umožní v letech 2021 až 2024 čerpat tři miliardy korun, a to výhradně na investice. Úvěr bude kraj splácet v letech 2026 až 2035 ročními splátkami 300 milionů korun.

Kraj v příštím roce chystá modernizaci a rekonstrukci několika silnic, v rozpočtu má vyčleněné i peníze na projektovou a inženýrskou přípravu rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy Letiště Leoše Janáčka Ostrava.

Bude také dokončeno a zpřístupněno nové Muzeum automobilů Tatra v Kopřivnici nebo pokračovat příprava novostavby Moravskoslezské vědecké knihovny.

Kraj připravuje i rekonstrukci a výstavbu Domova Březiny, ve školství počítá třeba s výstavbou dílen pro praktické vyučování pro Střední odbornou školu ve Frýdku-Místku, ve zdravotnictví má vyhrazené prostředky například na další úpravy ve Slezské nemocnici v Opavě. Téměř ve všech odvětvích kraj vyhlásí dotační programy.

autor: Klára Křižáková | zdroj: ČTK
Spustit audio