Moravský rok představil unikátní areál Dolní oblast Vítkovice

14. červenec 2014

Čtvrtý ročník jedinečného projektu Moravský rok letos v přímých rozhlasových přenosech objevuje technické památky Moravy a Slezska. Čtyřdílnou sérii jsme zahájili v sobotu 12. července v Ostravě.

„Ostrava má ďábelskou úchylku krásy,“ říkává ostravská spisovatelská legenda Miroslav Stoniš, rodák z Vítkovic, který zná důvěrně od dětství prostředí ostravských kolonií. Na půdorysu jedné z nich vyrostl jedinečný a unikátní průmyslový areál Dolní Vítkovice.

Na pouhých 15 hektarech tady spolu pracovali horníci na Dole Hlubina, dělníci na koksovně i slévači u vysokých pecích Vítkovických železáren. Od roku 2002 nese tento areál status Národní kulturní památky, šest let nato byl zapsán na seznam Evropského dědictví.

S helmou na hlavě jsme v přímém přenosu vyjeli lanovkou do nejvyššího patra Vysoké pece č. 1, odkud je výhled na celou Ostravu, Dolní oblast, ale také část Beskyd. Cestou dolů jsme nahlédli do útrob pece. Kdysi tady naměřili 1500 stupňů Celsia.

Zastavení v Gongu

Zastavili jsme se také v bývalém plynojemu, jehož průměr dosahuje 71 metrů. Podle návrhu architekta Josefa Pleskota byl přestavěn do podoby unikátního vzdělávacího a kulturního centra s multifunkční aulou pro 1524 návštěvníků.

Aby aula získala svou původní siluetu, musel být zapadlý zvon plynojemu zvednut o 1492 cm. To má svou hlubší symboliku – je to také letopočet objevení Ameriky a výška jesenického vrcholu Praděd, který je za pěkného počasí vidět i z vyhlídkové plošiny vysoké pece č. 1.

Nové pojmenování bylo vybráno současnou ‚svatou trojicí‘ Dolní oblasti Vítkovice – ing. Janem Světlíkem, architektem Josefem Pleskotem a písničkářem Jaromírem Nohavicou. Vzhledem k výborné akustice bylo vybráno pojmenování Gong.

Petr Šnejdar, ředitel Trojhalí Karolina

Tato ojedinělá stavba byla zařazena na mezinárodním veletrhu realit Expo Real v Mnichově v roce 2013 mezi TOP 10 staveb světa.

Malý a Velký svět techniky

Navštívili jsme také někdejší VI. energetickou ústřednu, která se proměnila na Malý svět techniky. Obří vědecko-technická výstava nás provází vývojem techniky v českých zemích za posledních 200 let. Mezi vystavenými exponáty je i ponorka Nautilus. Malí i velcí si sem chodí i hrát.

Proměna zrezivělého srdce ocelového města, spojení starého s novým, minulosti se současností a vizemi budoucnosti, unikátní zvukové záběry, dobrá hudba a hosté, pro které jsou Dolní Vítkovice srdeční záležitostí.

Jak to celé vypadalo a probíhalo, si můžete prohlédnout ve fotogalerii a poslechnout záznam vysílání v iRadiu nebo přímo zde: 1. část přenosu, 2. část přenosu. Připravila a slovem provázela Dagmar Misařová, režii měl Michal Bureš.

autoři: ČRo Ostrava , dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.