Mořský vlk na ratatouille a brambory na rozmarýnu, vepřová panenka a houbové rizoto

Restaurace Poseidon v Ostravě-Porubě se zaměřuje na rybí speciality, ne však jen na ně. Důkazem toho jsou i následující recepty, které nám v dalším vydání magazínu Dobrůtky představil kuchař Adam Smrčka. Vydejte se je ochutnat, anebo vyzkoušejte sami. Dobrou chuť!


Mořský vlk na ratatouille

Suroviny:
- filé z mořského vlka
- paprika červená, zelená a žlutá
- cibule
- řapíkatý celer
- lilek
- česnek
- sůl
- cukr
- mletý pepř
- červené víno
- olivový olej

Postup:
Ze zeleniny připravíme ratatouille – na olivovém oleji necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přidáme k ní na malé kostičky nasekanou červenou, zelenou a žlutou papriku, dále na plátky nakrájený česnek, řapíkatý celer a nakonec opět na malé kousky nakrájený lilek. K zarestované zelenině přidáme trochu cukru a necháme lehce zkaramelizovat. Dochutíme rajčatovým protlakem a solí. Přidáme červené víno a necháme vše zredukovat. Zelenina nesmí být rozvařená, aby hezky držela na talíři tvar a neztratila barvu.
Filé z mořského vlka osolíme. Na grilu nebo na pánvi rozehřejeme olej a rybu na něm z obou stran – nejprve kůží dolů – opečeme.
Na talíři nejprve ve tvořítku vytvarujeme ratatouille. Vedle zeleniny položíme rozmarýnové brambory a navrch dáme rybu, kterou zakápneme olivovým olejem.


Brambory na rozmarýnu

Suroviny:
- brambory
- rozmarýn

Postup:
Brambory uvaříme vcelku ve slupce. Po vychladnutí je nakrájíme na asi centimetrové plátky. Osolíme a opepříme. Na pánvi rozpustíme máslo a brambory opečeme z obou stran do zlatova. Před dopečením posypeme brambory čerstvým rozmarýnem.


Vepřová panenka a houbové rizoto

Suroviny:
- vepřová panenka
- rýže arborio
- bílé víno
- smetana
- parmezán
- cibule
- česnek
- barevný pepř
- sůl
- olivový olej

Vepřová panenka a houbové rizoto

Postup:
Vepřovou panenku očistíme, osolíme a opepříme. Na pánvi ji na rozpáleném oleji postupně ze všech stran osmahneme. Poté maso necháme pár minut dopéct na grilu nebo v troubě.
Kulatozrnou rýži arborio uvaříme do poloměkka. V kastrolu orestujeme na olivovém oleji nahrubo nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme houby – pokud nemáme čerstvé, mohou být mražené. Opět zarestujeme. Do směsi vmícháme bílé víno, parmezán a třicetiprocentní smetanu. Vše dobře promícháme a osolíme. Do připraveného základu vsypeme předvařenou rýži. V případě potřeby dolijeme víno nebo smetanu a vaříme do měkka.
Do hlubšího talíře servírujeme nejprve hotové rizoto, na něj klademe do růžova opečenou a na plátky nakrájenou panenku. Vše dozdobíme kouskem rajčete a čerstvou pažitkou.

autor: čan

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy

Koupit

Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.