Mošnovská opravna letadel chystá expanzi. Postaví nový hangár a přijme další zaměstnance

2. listopad 2016
Zprávy , Zprávy

Opravna letadel Job Air Technic v Mošnově rozšíří své provozy a shání nové zaměstnance. V příštím roce chce postavit nový hangár pro další dvě letadla. Ještě na začátku roku byla firma zadlužená a na pokraji zániku. Nedávno ale úspěšně skončilo insolvenční řízení a reorganizace. Do té už vstoupil nový vlastník – holding Czechoslovak Group, který vede zbrojař Jaroslav Strnad.

Mošnovská oprava letadel zažehnala krizi a chystá expanzi. Oddechli si i zaměstnanci. Společnost jich má přes 200. „Měli jsme strach, že to padne. A jsme rádi, že firma bude pokračovat,“ říká jednadvacetiletá letecká mechanička Michaela Petrovská.

V hangáru velikosti fotbalového hřiště, do kterého se vejde až šest letadel, se naplno pracuje. „V současné době tady máme na údržbu čtyři letadla. U Airbusu se jedná o šesti nebo dvanáctileté prohlídky. V kabině jsou demontovány sedačky, panely,“ popisuje ředitel společnost Daniel Barč.

Příští rok by se měla hned vedle začít stavět nová menší hala za 250 milionů korun. „Dokončení hangáru plánujeme do konce příštího roku. Měl by pojmout dvě letadla a vznikne tam i důležité dílenské zázemí. To, co máme, už nestačí,“ dodává ředitel.

Díky novému hangáru se uvolní místo ve stávající hale, kde chce společnost opravovat velká dopravní letadla Airbus 330. „Oprávnění bychom mohli získat na jaře. Je to nový typ letadla, které můžeme opravovat. Tady na trhu jich je přes tisíc, takže si myslím, že budeme schopni ukrojit část trhu,“ věří Barč.

Kromě prostoru a technického zázemí k tomu firma potřebuje kvalifikované mechaniky, kterých je nedostatek. „Díváme se už i po studentech z jiných než leteckých učilišť a chceme jim nabídnout získání průkazu leteckého mechanika u nás,“ uzavírá ředitel.

Počet zaměstnanců chce firma postupně zvýšit až na čtyři stovky.

autor: Petra Sasínová
Spustit audio