Mr Jazzman Boris Urbánek slaví šedesátku a my mu přejeme všechno nejlepší

Na samém východním konci Ostravy, na kraji Velkého ostravského lesa, který se rozkládá mezi Michálkovicemi, Rychvaldem a Petřvaldem, žije a tvoří Boris Urbánek, Pan Muzikant. Zrovna má šedesát. Mr Jazzman.

Nahrávka Mistra Jazzmana – text je podle křestního listu dílem Pepy Streichla – pochází z Mezinárodního jazzového festivalu v Českém Těšíně v červnu 1992; to Boris Urbánek, kterému dnes přejeme k čerstvým šedesátinám, měl své místo za klavírem, osiřelým po odchodu Vladimíra Figara; ovšem kontakty s ostravským rozhlasem sahaly do dávnější minulosti.

Boris chodil do lidušky v Moravské Ostravě, jen přes dvorek sousedící s naším rádiem. Byl hvězdou školních předehrávek, jeho učitelkou byla Žofie Fierlová, přísná, ale „uměla“; od ní se pokračovalo jedině na konzervatoř. Tam Borise převzala profesorka Šlachtová, ovšem mladý umělec od Chopina stále více odbíhal k jazzu.

S kamarády Jarkem Šimíčkem, Ivanem Myslikovjanem a dalšími vytvořili Jazzovou laboratoř, hráli po klubech, ba i festivalech,  zazpívala si s nimi i Jana Koubková a natočili i pár kousků v našem rozhlase. Z produkce Jazzové laboratoře pochází například Úlet špaget z nevelkého hrnce. Nahrávka vznikla v ostravském rozhlase v březnu 1985.

Boris Band Combination s Peterem Lipou ve Studiu 1

Boris Urbánek byl od té doby – a je dodnes – snad u všeho, co se v jazzu a moderní hudbě vůbec, dělo a děje. Na jeho aktivity bychom potřebovali takových Tónů nejmíň rok. S Andrejem Šebanem skupina TUTU, spolupráce s Petrem Lipou, hudba pro film, televizi, muzikály – a na ledě Mrazík. To bylo v roce 1998, Janáčkovu filharmonii řídil Petr Vronský, a dědečka Hříbečka, co má právě dlouhou chvíli, ztvárnil Jiří Čapka. Boris tady napsal i text. Pravda, stručný.

Kromě muzikanta je Boris Urbánek také manažerem a organizátorem, snad k tomu napomohla jeho láska k hudbě elektronické a technice vůbec. Mezi jeho výtvory organizační patří léta ostravského festivalu Jazz Open, kam zval muzikanty známé i ty, kteří si své místo na slunci teprve dobývali.

Boris, co má právě šedesát, už jsme to řekli, byl a je u všeho, co se v muzice a kultuře vůbec děje. Jistě i bude. A v Eldorádu, Rajské zahradě, budou nadále tryskat Vodopády snů. To je zase písnička pro Heidi a skupinu Ivo Pavlíka z roku 1992. Taky pěkná. Však si ji poslechněte...

Spustit audio

Související