Mravenci v kredenci i na zahradě: Jak se jich efektivně zbavit?

14. říjen 2021

Mravenci faraoni člověka sice nekoušou, ale patří mezi škůdce. Když se vám nastěhují do domácnosti, s oblibou okusují potraviny a mohou přenášet nebezpečné bakterie. Jak na ně?

Mravenců je spousta druhů. Mravenec, kterému se říká faraon, patří mezi menší mravence. Vyskytuje se v bytových domech nebo bytovkách, které jsou spojené s teplovodem. Cestuje po teplovodu, a tak se dostává do domácnosti.

Mravenci faraoni rádi okusují zbytky na kuchyňské lince a prostřednictvím jídla mohou přenášet střevní bakterie

V klasickém rodinném domě je menší pravděpodobnost, že by se do něj dostali, ale můžete si je přinést např. s nákupem z obchodu. Proto je důležité v první řadě zjistit, jestli se jedná o faraona nebo jiný druh mravence. „Lidé se na nás obrací, posílají fotografie nebo přinesou odchytnuté jednotlivce. Buď druh poznáme okamžitě, případně je posíláme k určení druhu entomologovi. Ten nám přesně řekne, o jaký druh se jedná a podle toho zasahujeme,“ říká Luboš Rodina, pracovník deratizační firmy Desinsekta v Plzni. 

Přípravků na hubení je celá řada. „Požerové nástrahy granulované, gelové a u velkého rozsahu volíme postřik. Nástrahy dělnice nanosí do mraveniště, nakrmí s nimi populaci, a ta za čas zanikne.“ Nástraha se dává do místa výskytu – do cestiček, kudy chodí na potraviny, do kuchyně nebo spíže. Jde o to, aby nástrahu bezpečně našli. „Pokud jsou v domácnosti psi, kočky a další zvířata, která by se mohla s nástrahou setkat, technik zvolený prostředek aplikuje tak, aby se na něj zvířata nedostala,“ dodává odborník.

Mravenec lesní

Na zahradě a hlavně ve fóliovníku se můžete setkat s velkými černými mravenci. „Obávám se, že se jedná o mravence lesního a ti jsou chránění. Tam je nemůžeme likvidovat. Jejich likvidaci povoluje Zákon o veřejném zdraví pouze v případě, že by mravenci lesní ohrožovali život člověka. Třeba kdyby ve zdravotnictví vnikali někam do přístrojů,“ vysvětluje deratizátor.

Jaká je tedy cesta k odstranění lesních mravenců? Poslechněte si v reportáži. 

autor: Jiří Šobr
Spustit audio