Mrazivé počasí přidělává práci rybářům a automechanikům, strážníci mají upravený režim

10. leden 2017

Moravskoslezský kraj má za sebou další mrazivou noc. Noční teploty klesly až k -20 stupňům a výstraha meteorologů před silným mrazem přitom platí až do středy. Více práce mají kvůli mrazu třeba rybáři, ale i autoopravny. Dílny se jim plní auty, která ráno jejich řidiči nenastartovali.

Mechanik Roman Jochec z autoservisu v Ostravě-Vítkovicích má zabořené ruce v motoru auta. „Momentálně řeším výměnu startéru a žhavících svíček, protože při těch mrazech auto nechtělo startovat. Teď je toho opravdu hodně. Jsou to baterie, alternátory. Je tam taky problém s tím, že lidé před zimou podceňují údržbu,“ říká mechanik.

Starosti se silnými mrazy teď mají nejen motoristé ale i rybáři. Třeba ti na Třinecku teď dvakrát denně prosekávají otvory do zamrzlých rybníků, aby se ryby neudusily. Ledová vrstva má až 15 centimetrů.

„Nejhorší situace je asi na těch malých potocích a říčkách, kde síla ledu dosahuje takové tloušťky, že místa pod ledem ubývá, některé rybky prostě přitiskne a dochází k úhynu,“ vysvětluje Libor Kocinec z Českého rybářského svazu.

A další škody budou rybáři sčítat kvůli kormoránům. Ti se k nám teď podle Libora Kocince ve velkém stahují ze zamrzlých vodních ploch v Polsku.

„Stahují se do horských úseků, kde voda nezamrzá, kde jsou peřeje. Tam nalétávají a decimují stavy ryb,“ dodává rybář.

Strážníci musí po hodině do tepla

Do terénu v mrazech musí i strážníci. Kvůli velké zimě se teď ale v pravidelných intervalech chodí zahřívat. Na pracovišti mají k dispozici i sušárny.

„Tady mají strážníci možnost si vysušit oblečení a jsou tady také speciální sušáky na boty,“ ukazuje mluvčí ostravských strážníků Michal Maršo.

Když teplota klesne pod -10 stupňů, po hodině v terénu mají strážníci nárok na nejméně desetiminutovou přestávku v teple.

autor: iha
Spustit audio