Mšice v Česku ‚útočí‘ na zahrádky a pole. Kvůli suchu je jich letos extrémně hodně

9. červenec 2018 11:16

Na zahrádky a pole letos extrémně silně útočí mšice. Svědčí jim suché počasí a pěstitelé z mnoha regionů hlásí intenzivní nálety těchto škůdců. Jde přitom o druhy, které přenášejí viry a mohou ohrozit třeba sadbové brambory.

Nálety mšic jsou letos do jisté míry výjimečné, říká Svatopluk Rychlý z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. „Silné výskyty lze pozorovat na celém území republiky. Ale velmi silné jsme pozorovali například na Březové u Opavy nebo v Lípě u Havlíčkova Brodu a teď aktuálně v Humpolci,“ vyjmenovává.

Na zahrádce na okraji Ostravy jsou mšice snad úplně všude – na růžích, na slunečnících i na listech voňavého libečku.

„U mšic jde všechno rychle. Rychle se množí. Stačí týden dobrého počasí a je hodně mšic, rozhodně jim svědčí sucho. Že výskyty vygradovaly je i důsledek suchého počasí,“ říká pro Radiožurnál Jan Sitek Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského. Během jednoho roku se může vylíhnout až 30 generací.

„Mšice škodí jednak sáním, rostlinu tak poškodí a listy se zkrabatí, až přestanou fungovat jako list. Ale mšice škodí zejména tím, že přenášejí virové choroby, což vadí zejména u sadby brambor,“ varuje Sitek a pěstitelům radí, aby rozhodně v letošní sezoně používali postřiky.

Mšice maková na rostlině bobu obecného

Boj s mšicemi

Mezi zahrádkáři se už kvůli mšicím šíří i „babské rady“. Třeba Jana z Opavy doporučuje vylouhovat ořechové listy.

„Až bude voda hnědá, tak stačí polévat nebo do ostřikovače a stříkat. Smrdí to a jim to vadí,“ vysvětluje.

Rychlý pak radí podporovat přirozené nepřátele mšic jako slunéčka, zlatoočky, pestřenky, mšicomary nebo škvory.

Kromě mšic sucho svědčí i méně známým škůdcům. Zelí a kapustu ničí zápředníček. „V brukvovité zelenině jsem nikdy neviděla takové mraky. Housenky zápředníčka polního mohou listy úplně sežrat,“ podotýká zemědělská inspektorka Daniela Znojilová Barašová. Sucho naopak nesvědčí třeba plísňovým chorobám.

autor: ada
Spustit audio