Musím se tlumit, ať nejsem divoká paní učitelka, co poskakuje po třídě, směje se akční učitelka Helena Tomaňová

30. červen 2022

Helena Tomaňová je velmi oblíbenou učitelkou na prvním stupni základní školy v Uherském Hradišti. Hraje na kytaru, skáče padákem a nade všechno má ráda třídu svých dětí.

„Musím se tlumit, ať nejsem divoká paní učitelka, co poskakuje po třídě,” směje se učitelka, která v covidové době, kdy se nesmělo jezdit na výlety, vzala celou třídu k sobě na zahradu. „Snažím se učit hrou, přeji si, aby se děti nemusely trápit a bát, že udělají chybu, aby se nemusely stresovat z toho, že když něco zapomenout, stane se hrůza,” říká láskyplně na rozhlasové Pohovce Jožky Kubáníka.

V rozhovoru vypráví o tom, kde se v ní vzal vztah k dětem, proč chtěla učit jinak, než jak kantoři učili ji a přiznává také, co si myslí o známkách. Zároveň vypráví, čím jí děti dělají největší radost a že je potěšená, když jí někteří žáčci posílají fotky z prázdnin. „Ony ty vědomosti nejsou v dnešní době zas tak důležité. Chtěla bych, aby si děti, které učím, všímaly jiných lidí,” říká upřímně a připojuje i vlastnosti, které by správnému učiteli podle ní neměly chybět. „Zájemci o učitelování nesmí chybět láska, humor, trpělivost a chuť se obětovat,” říká pokorně.

V závěru se zamýšlí i nad tím, co opakují každé generace rodičů a prarodičů. „Vždycky se dětem říkalo: ‘Co z vás bude’? Ale já jsem optimistická,” usmívá se Helena Tomaňová.

Jožka Kubáník ze zákulisí rozhovoru prozrazuje:

Přemluvit k rozhovoru paní Helenu Tomaňovou nebylo jen tak, ale nakonec se mi to povedlo a jsem za to moc rád, protože jsem si ověřil to, co se o ní říká: že je chodící láska k dětem, a takových dnes není moc.
Jožka Kubáník

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Na pohovce Jožky Kubáníka najdete i na webu https://rozhl.as/Kubanik nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související