Muzejní noc v Bruntále, zahradnické trhy v Rožnově, výročí Gongu... Vyberte si z našich tipů

6. květen 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Muzejní noc – Bruntál, od 17:00
Zámek Bruntál zve na tradiční Muzejní noc. V  17 hodin ji zahájí vernisáž výstavy Fenomén cyklistika. Celý program se pak až do 22:00 ponese v prvorepublikovém duchu. Těšit se tak můžete na swingový koncert kapely LAM trio, workshop swingu i taneční vystoupení.

Divadelní přehlídka – Kopřivnice, od 13:30
V Kopřivnici právě probíhá již 36. ročník divadelní přehlídky Kopřiva. Děti se v pátek mohou těšit na loutkové divadlo Tři zlaté vlasy děda Vševěda, které začne ve 13:30.  Pro dospělé je pak v 16 hodin představení Rybáři, v 18:30 drama Milenec a ve 21 hodin detektivka Sherlock Holmes a záhada rodu Baskerville. Vše v Katolické besedě v Kopřivnici.

Dva tipy pro milovníky výtvarného umění:
V bílovecké Galerii MonAmi můžete už jen dnes a zítra zhlédnout výstavu děl Magdalény Khýrové, mladé talentované absolventky Pedagogické fakulty Ostravské univerzity.
Naopak novou výstavu nabízí galerie Chagall v Ostravě. K vidění jsou tam fotografie a obrazy Jana Saudka. 

Hudební večer s Torxx – Český Těšín, od 20:00
Kapela Torxx vás srdečně zve na hudební večer do Českého Těšína. Seskupení kamarádů z mládí zahraje od 20 hodin v Jazzklubu na Střelnici.

Teror v NDM – Ostrava, od 19:00
Pro milovníky činoher Národní divadlo moravskoslezské nabízí představení Teror. Jedná se o dvouhodinové drama ze soudní síně, kde se diváci stávají porotou a na závěr hlasují, zda má být obžalovaný odsouzen či osvobozen. Představení začíná v 19 hodin.

Přednáška – Příbor, v 16:00
V Příboře se uskuteční přednáška u příležitosti 166. výročí narození Sigmunda Freuda.  Židé v Příboře, to je její téma a začátek je v 16 hodin v Piaristickém klášteře.

Farmářské a zahradnické trhy – Rožnov p. R.
A ještě tip na výlet do Rožnova pod Radhoštěm. V areálu kempu Sport začala Valašská zahrada, tedy farmářské a zahradnické trhy. Ty potrvají až do nedělního odpoledne.

Sobota

Hradní rytmy – Hukvaldy, od 11:00
Na hradě Hukvaldy proběhne v sobotu od 11 do 15 hodin akce s názvem Hradní rytmy. Udatní šermíři Adorea z Olomouce se návštěvníkům představí hned ve třech vystoupeních plných akce, napětí a humoru.

Bubofest – Sovinec od 9:00
Hrad Sovinec od 9 hodin pořádá multižánrový hudebně laděný divadelní festival s názvem Bubofest. Na své si zde přijde každý, a to díky různorodosti divadelních forem a hudebních stylů. Bubofest potěší návštěvníky hradu i v neděli.

Archeopark – Chotěbuz, od 9:00
Trefný čarostřelec, statný tahoun nebo mrštný lasičák. To jsou jen některé z disciplín, které na vás od 9 hodin čekají v Archeoparku Chotěbuz. V celkem sedmi kategoriích během Perunových her můžete prověřit svou zdatnost i obratnost.

V historických kostýmech – Kunín
A pokud se o tomto víkendu vydáte na zámek v Kuníně, tak kromě prohlídky zámku se můžete nechat také vyfotografovat v historických kostýmech z 18. století.

Porubský den bezpečí – Ostrava, od 10:00
O důležitosti práce záchranných a bezpečnostních složek se mohou přesvědčit návštěvníci Porubského dne bezpečí. Ten představí práci hasičů, policistů, strážníků, záchranářů i vojáků. Akce se koná od 10 hodin na veřejném prostranství u Francouzské ulice.

Koncert K. Konopové – Opava, od 17:00
Klavíristka Kateřina Konopová vás zve na oslavu svého životního jubilea. Na slavnostním koncertu s ní vystoupí také rodinní příslušníci, žáci, přátelé a kolega z klavírního dua Lukáš Michel. Začátek je 17 hodin v kulturně-uměleckém prostoru Kupe v Opavě.

Rybářské závody – Český Těšín
V Českém Těšíně se v sobotu a v neděli pořádají Veřejné rybářské závody. Dnes se u vodní nádrže Hrabina soutěží od rána do 13 hodin o půlku prasete. Zítra se pak ve stejnou dobu utkají mládežníci.

Přehlídka modelů – Kopřivnice, od 9:00
A ještě pozvání do Kopřivnice, kde se v sobotu setkají modeláři. Beskydy model kit show 2022, tedy přehlídka papírových a plastových modelů, potrvá od 9 do 16:30  hodin v Kulturním domě.

Neděle

Výročí Gongu – Ostrava, od 11:00
Gong slaví 10 let od své přeměny ze zásobníku vysokopecního plynu v moderní  multifunkční aulu. V rámci oslav jste v ostravských Dolních Vítkovicích zváni na speciální komentované prohlídky, které se budou konat od 11 hodin. Připraveny jsou i tvůrčí dílny pro děti

Koncert J. Svěceného a J. Navrátilové – Fulnek, v 15:00
Barokní hudba bude znít chrámem Nejsvětější Trojice ve Fulneku. Houslista Jaroslav Svěcený a cembalistka Jitka Navrátilová, to jsou hlavní protagonisté koncertu, který začíná v 15 hodin. 

Prohlídka synagogy – Krnov, v 13:00
Krnovská synagoga zve na speciální VIP prohlídku. Ta začíná ve 13 hodin. Návštěvníci mimo jiné ochutnají maces na sladko, košer nápoje nebo uvidí výstavu děl básníka, sochaře a fotografa Libora Hřivnáče.

MOVE Fest – Ostrava, od 18:00
V Ostravě startuje již 9. ročník mezinárodního festivalu tance, cirkusu a pohybového divadla MOVE Fest. Na první představení nazvané Adrena Axis se můžete vydat na 18. hodinu do Domu kultury města Ostravy.

Výstava Operace Anthropoid – Klimkovice, od 17:00
Do Klimkovic jste zváni na zahájení výstavy Operace Anthropoid. Ta bude po celý květen k vidění v Kostele Nejsvětější Trojice. Vernisáž je naplánována na nedělní 17. hodinu.

Tipy pro děti
A jestli přemýšlíte, jak zabavit vaše děti či vnoučata, vezměte je na zábavnou dětskou show kapely Čiperkové. Zpívají písničky, které baví nejen děti, ale i rodiče, babičky a dědy. Přijďte si s nimi zazpívat, zatancovat a zablbnout v 16 hodin do Kulturního domu K-Trio. Anebo s dětmi zamiřte do ostravského Family parku Skalka. V neděli tam od 10 hodin pořádají Den otevřených ohrad. To znamená, že se můžete zúčastnit komentovaného krmení zdejších zvířat.

autoři: Romana Kubicová , tif
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.