Muzeum Bible v Jablunkově schraňuje stovky výtisků „knihy knih“, které pocházejí z celého světa

24. prosinec 2020

V nejvýchodnějším městě České republiky můžete při svých toulkách narazit na Muzeum Bible. Nachází se přímo v centru Jablunkova v Moravskoslezském kraji. V rozsáhlé muzejní sbírce biblí a další křesťanské literatury je v současné době na pět tisíc exponátů. Vystavena je část z nich, i když do muzea postupně přibývají další zajímavé kousky z celého světa.

Muzeum a Knihovna Bible vlastní exponáty v různých formátech a provedeních. Ty nejstarší pocházejí z druhé poloviny 16. století. Najdou se mezi nimi i kuriozity, jako například Bible skautská, motorkářská, vězeňská, Bible do vody nebo Lego Bible. O mnohých z nich se zájemci více dočtou na webových stránkách www.muzeumbible.cz.

Cílem je sbírku neustále rozšiřovat o další zajímavé exponáty. V různém stáří, stavu, počtu, provedení, se zajímavými příběhy, v různých jazycích a podobně. Muzeum shromažďuje ale i další doplňkové materiály, například hudební nástroje z biblických dob, mapy, obrazy, fotografie, materiály pro děti a další zajímavosti související s „knihou knih“ a křesťanstvím.

Muzeum a Knihovna Bible sídlí v Jablunkově v objektu Starého kláštera. Tato historická a architektonická památka z poloviny 19. století prochází v současné době rekonstrukcí, která klášteru postupně navrací jeho původní vzhled.

Spustit audio