Muzeum Středních Brd ve Strašicích nabízí možnost přespat ve staré vojenské noclehárně

27. leden 2014
Česko – země neznámá

Brdská vrchovina, nazývaná též Brdy, je pohoří, které se táhne v délce téměř 80 km východně od přímky spojující Prahu a Plzeň. Celé území je takzvaná „terra inkognita“, česky bychom řekli země neznámá. Důvodem bylo, že lokalita Středních Brd byla od 20. let minulého století vojenským výcvikovým prostorem, které bude až do roku 2016 veřejnosti nepřístupné.

Částečně ho však poznat můžete. Muzeum Středních Brd a Areál zážitkové turistiky na úpatí brdské vrchoviny ve Strašicích na Rokycansku takovou možnost nabízí.

Právě tady zbyl po odchodu armády rozsáhlý areál bývalých kasáren. A v roce 2005 se zrodila myšlenka, aby ho obec využila nejen ke komerčním účelům, ale i k vytvoření kulturního centra. Za přispění odborníků tak vznikl projekt Turistického poznávacího a pobytového areálu.

V něm se nacházejí dva turistické okruhy, které jednak zachycují vojenské dějiny na Brdech od roku 1945 až do současnosti a ukazují historii vojenství ve vztahu k vývoji dnešního Vojenského újezdu Brdy. V areálu brdský venkov je možné vidět lesní řemesla, historii místního železorudného a černouhelného hornictví, historii brdského železářství a také výsledky lokálních archeologických výzkumů zaměřených především na středověk. V areálu je i arboretum a geopark s celou řadou hornin a lapidárium z okolí Strašic.

Od ubytovny k hlavní budově muzea

Exponáty najdete i v okolí muzea

Druhá venkovní plocha je věnována vojenské historii na Brdech, především v podobě exponátů, které snesou podmínky vnějšího prostředí. Výhledově se počítá se vznikem experimentálního venkovního prostoru, kde by měly představovat a ověřovat historické technologie (například pálení uhelných milířů, kolomazná pec, výroba mýdla z dřevěného popela, vlčí pec, galejní pec apod.).

Unikátní je pak bývalá velitelská funkcionalistická vila a dřevěný typizovaný patrový kasárenský objekt pocházející z 30. let minulého století. V něm se nachází ubytovna s osmnácti lůžky a sociálním příslušenstvím, autenticky upravená na způsob vojenské nocležny z období první republiky. Kdo má zájem, může si vyzkoušet, jak se v ní kdysi vojákům bydlelo.


Zvětšit mapu

autor: Jiří Blažek
Spustit audio