Muzikant má písničkám pomáhat, říká flétnista a saxofonista Michal Žáček

13. leden 2021

Flétnista a saxofonista Michal Žáček je jedním z nejvyhledávanějších hráčů, na pódiu se setkal se světovými interprety, je dvorním saxofonistou Petera Lipy, Jany Kirschner, Richarda Müllera. Seznam hudebníků, kteří s ním chtějí pracovat, je ale mnohem delší.

„V sekci mě moc baví hrát. Tam si nemůžeš dovolit nějaké odbočky. Měl by se fakt ctít ten zápis. A když člověk chce pomáhat těm písničkám, což si myslím je hlavní úkol muzikanta. Pomáhat tomu, aby to fungovalo, aby se zpěvák cítil komfortně. Slyšel jsem nějaké live nahrávky a říkám si po čase – to je hodně. Hraješ tam moc, uber. Čím jsem starší, tím větší mám pocit, že míň je víc," řekl o hraní Michal Žáček.

Náš rozhovor jsme točili v pondělí. Bylo nám smutně a nelehce a cítili jsme, že mluvit o čemkoliv bude pod tíhou událostí složité. A možná i plytké. Ale ono mluvení je vlastně terapeutický proces a nakonec šel hovor sám o všem možném. A samozřejmě se vzpomínkou na Davida.
Kateřina Huberová

Čtěte také

„Pracovali jsme na hudbě pro nějakou pohádku a bylo to super. Samozřejmě jsme probírali všechno možné, protože on měl ten záběr neskutečně široký,“ vzpomněl na právě zesnulého Davida Stypku.

„Hlavně mě na něm bavilo to, že dokázal věci pojmenovávat jinak než erudovaný, vystudovaný hudebník. On to říkal po pocitu. Řekl nějaký obraz, to tě do toho vtáhlo a daleko lépe ses vcítila. A na druhou stranu, když jsem něco jen tak chtěl vyzkoušet – pokus, omyl, hned věděl a řekl: To je volovina, to ne. A já věděl, že je."

O intuici a Bohu

„Mám to celkem od dětství – a jsme zase u Davida. Jak jsme mluvili o jeho nejmladším synovi, že je takový smířlivý, malé prďole a vycítí, tak já jsem to měl taky. Nemám rád napětí, vždycky se snažím to nějak rozklíčovat. Někdy jsem třeba věděl nebo cítil, co se stane za chvilku. Nejraději jsem, když to cítím v hudbě,“ říká Michal Žáček.

„K té víře jsem si došel sám a cítil jsem ji odmalička. Mám Ho jako kámoše, který se mnou soucítí a pomáhá mi, když potřebuju a hlavně chci pomoct. Protože On se necpe tam, kde ho nechtějí. Když prožívám bolesti, je tu hned. To mám pocit, že mě obejme a řekne – neboj, to bude dobrý. Nikdy nevíme, proč se zrovna děje to, co se děje. Na tyhle soudy jsem fakt takhle maličký,“ uzavírá Michal Žáček.

Michal Žáček (a Jenny Krompolc)
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.