Muzikant, rozhlasák, režisér a učitel Jiří Pospíšil oslavil pětasedmdesátiny

19. červenec 2021

Už dva dny má 75 let Jiří Pospíšil, skladatel, sbormistr, učitel, hudební režisér a jeden čas i vedoucí hudební redakce ostravského rozhlasu; jeho původním nástrojem byl kontrabas, ale muziku dokáže tvrdit na cokoli.

Psal také písničky, z některých si můžete poslechnout ukázky. Například písničku Hravá nebo Je mi dvacet. Tu Jirka Pospíšil napsal ve čtyřiceti a slova k ní jsou dílem Luďka Zapletala, Jirkova blízkého kamaráda, taky rozhlasáka a taky otce. Oba se tím pádem autorsky potkali u řady dětských písniček, kterým se ostravské studio léta pilně věnovalo.

Přiznám se, že s Jirkou Pospíšilem se teď potkáváme hlavně na pohřbech; na tom nedávném, kolegy a kamaráda Aleše Kotaly, který na četných rozhlasových putovních táborech zdravě otloukal i naše děti, Jirka pronesl památnou větu: Ti mlaďoši by neměli předbíhat.

Jiřímu Pospíšilovi k pětasedmdesátinám přejeme, aby všechno klapalo. Jeho Pranostika nazpíval Jaroslav Wykrent s ORO už v roce 1982, ale slova Luďka Zapletala, který zbytečně předběhl 1. srpna 2012, můžeme podepsat klidně i dnes. Však si to poslechněte.

Spustit audio

Související