Muzikantské žně, Cyrilometodějské dny a spousta dalších akcí ... Vyberte si z našich tipů

1. červenec 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou v pátek a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Nostalgické jízdy Karvinou v kočáře. To je tip, jak si ozvláštnit návštěvu Karviné a prohlédnout si město jako z dob, kdy čas běžel pomaleji. Zkušený vozka s párem koní bude čekat na zájemce o projížďku na stanovišti poblíž zámku v Karviné-Fryštátě každý pátek a sobotu od 15 hodin.

Už dnes také startují Muzikantské žně. Tradiční folkový festival, který se odehrává jen kousek od břehů řeky Ostravice v areálu Sokolík ve Frýdku-Místku, i letos láká hlavně na folk, a country. Mimo jiné vystoupí kapely Fleret, F-M Band nebo Druhá náhoda.

Tečku za letošním Mezinárodním hudebním festivalem Leoše Janáčka udělá Krakovské dechové kvinteto. Koncert zazní v 17 hodin v kostele sv. Maxmiliána na Hukvaldech.

V Českém Těšíně startuje Letní kino na Střelnici. Večerní promítání slibuje každý pátek až dokonce prázdnin. Dnes se mohou diváci pod širým nebem těšit od 21:30 na tragikomedii režiséra Jiřího Havelky Mimořádná událost.

A možná také uvítáte, že Věž Trúba ve Štramberku mimořádně prodlužuje svou otevírací dobu. Vyhlídku z této historické památky si můžete užít až do půlnoci.

Sobota

Město Klimkovice zve na další komentovanou prohlídku města s kronikářem města – Jiřím Pillichem. Hlavním tématem společné výpravy bude městský vodovod, Dělnický dům a Kostel Nejsvětější Trojice. Vyráží se v 15:30 od zámku v Klimkovicích.

Čtěte také

Sovinecký šperk láká na hrad Sovinec na Bruntálsku. Tradiční šperkařský jarmark, na kterém budou kromě prodeje k vidění i různé techniky výroby šperků, doplní i program na pátém nádvoří, kde se představí šermíři, tanečnice nebo sokolník. To vše od 9 hodin dopoledne.

Tvůrčí setkání českých, moravských, slezských a slovenských přadlen i přadláků. To je pozvání do Centra tradičních technologií v Příboře, kde si od 9 hodin přijdou na své zájemci o archaickou rukodělnou výrobu. Setkání se zúčastní více než 70 mistrů a mistryň svého řemesla.

Archeopark v Chotěbuzi pořádá Cyrilometodějské dny. V sobotu i v neděli na vás čeká  program plný ukázek každodenního života našich slovanských předků i jejich zbraní.

V archeoparku

A zažít můžete také II. ročník Ludgeřovické výstavy poníků a III. kolo Moravského Show Pony Šampionátu. Akce plná krásných koní i šikovných jezdců začíná v 10 hodin na hřišti TJ Ludgeřovice.

Neděle 

Červencové neděle vám v Kopřivnici zpříjemní kapely, které jsou místem spojeny se životem Dany a Emila Zátopkových. První letní koncert zazní v Sadu Dr. Edvarda Beneše pod taktovkou Komorního orchestru Kopřivnice v 17 hodin.

V prostorách Městského divadla a knihovny v Bruntále probíhá výstava fotografií Jindřicha Štreita s názvem Portréty & 30 let poté. K vidění bude až do 30. září.

Čtěte také

A v Krnově jste v rámci moravskoslezské Technotrasy zváni na komentovanou prohlídku Krnovské synagogy. Začíná ve 13 hodin a je spojená i s košer ochutnávkou.

Festival kultury a hlučínských řemesel láká do Hlučína. Přehlídka začne na Mírovém náměstí ve 14 hodin. Můžete se těšit na folklorní soubory a kapely z Hlučínska a na jarmark regionálních výrobků a řemesel.

Na tradiční komentovanou prohlídku židovského hřbitova jste zváni ve Frýdku-Místku. Historik Jaromír Polášek zájemcům přiblíží židovské pohřební zvyky, historii Židů ve Frýdku-Místku i historie místního židovského hřbitova. Sraz účastníků je v 15 hodin.

A na hlavním náměstí v Krnově se od 10 do 15 hodin konají Exotické trhy. Najdete tu například čerstvé ovoce z Afriky, dálkami vonící koření ze Zanzibaru, extra kvalitní kávu a mnoho dalšího.

Spustit audio