Mým domovem je Ladův kraj, říká Kateřina Brožová. Už skoro dvacet let žije ve vesničce jménem Ládví

16. červenec 2021

Herečka Kateřina Brožová prožila dětství a mládí pod kopcem jménem Ládví v pražských Starých Ďáblicích, kde to byl jen kousek do lesa, na pole i ke kravínu. Spoustu času trávila i na zahradě. Prý už od mala ji to táhlo do přírody. A tak není divu, že se jako dospělá odstěhovala mimo Prahu. Překvapivé ale je, že se usadila na místě se stejným jménem, jako má kopec, pod kterým kdysi s rodiči bydlela. Už sedmnáct let žije totiž v Ládví, části obce Kamenice na Praze-východ.

Kateřina Brožová sama o sobě říká, že klame tělem. „Ve městě působím jako pěstěná dáma, ale já jsem ve skutečnosti člověk přírody. Vesničanka,“ usmívá se herečka. V době, kdy se rozváděla a hledala nové bydlení, našla na internetu domek v obci Ládví. „Viděla jsem fotku, kde byla spousta stromů a zeleně. A viděla jsem i zimní fotku, kde byla na těch stromech spousta sněhu. A nesmírně mě to okouzlilo. Byla to jednoznačná srdcovka,“ popisuje.

Dům, který koupila, si pak předělala podle svých představ, ale podstatná pro ni byla zejména okolní příroda. „My jsme na úplném okraji obce, naše ulice už nikam dál nepokračuje. A mě fascinuje, že vyjdu z vrátek, přejdu přes louku a jsem v lese. To prostředí mě totálně bere za srdce,“ vysvětluje Kateřina Brožová. V lese má svá oblíbená místa a přiznává, že je i vášnivou houbařkou.

Místo, kde žije, ji oslovuje nejen jednotlivými místy, ale i jako celek. „Můj kraj je Ladův kraj. Josef Lada se narodil v nedalekých Hrusicích a všichni známe jeho malebné obrázky. Ladův kraj začíná u Kamenice a pokračuje k Sázavě. A na druhou stranu až nahoru k Říčanům. Ladův kraj navíc představuje sdružení obcí, které má svoje vlastní fungování, a které připravuje turistické a cyklistické stezky a také spoustu programů,“ říká herečka.

Samotné Ládví je malá obec. „Ale máme krásnou rozhlednu na kopci Ládeves. Odtamtud je nádherný výhled do celého toho Ladova kraje, který je doslova jako na dlani.“

Hned vedle Ládví je obec Kamenice, s bývalým zámkem, Mlýnským rybníkem a Ringhofferovou hrobkou. A ještě o kousek dál pak zámek Štiřín. „Ten je opravdu krásný. Obvykle se tam koná řada kulturních akcí, je tam i skvělé golfové hřiště a hned vedle jsou rybníky. A to jsou další důležitá místa, protože já jsem i vášnivá rybářka,“ dodává Kateřina Brožová.

Jaká další jsou její oblíbená místa a jaké má v současné době profesní plány, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio