Na 20 místech v Orlové jsou nové stojany se sáčky na psí exkrementy

17. červenec 2017
Zprávy , Zprávy

Orlová rozšiřuje služby pro pejskaře. Technické služby rozmístily na 20 místech stojany se sáčky, do kterých mohou uklidit hromádky po svých psech. Město tak reaguje na stížnosti lidí, kterým se nelíbily znečištěné ulice a parky.

Sedmašedesátiletý pan Zdeněk Kovařík má v penzi čas na procházky a s lidmi, kteří po svých psech neuklízejí, moc dobré zkušenosti nemá. „Po těch malých to většinou sbírají, ale po těch velkých ne. Vidět je to hlavně v zimě,“ říká pan Kovařík.

Třiatřicetiletá Barbora po svém pejskovi hromádky poctivě uklízí. Ale ví, že ne všichni pejskaři to dělají také. „To říká vždycky přítel, že když jde uklízet po našich psech, tak vždycky šlápne do cizího. Vždycky ho to vytočí,“ dodává.

Když přijde pejskař na radnici v Orlové zaplatit poplatek, automaticky dostane zásobník se sáčky. Nově teď radnice rozmístila v ulicích, hlavně na sídlišti i stojany, kde si lidé mohou sáčky vzít.

„Hlavní problém je na sídlišti, protože pejsků ve městě celkem podstatně přibylo. A jestli chceme skloubit pejskaře a malé děti, které samozřejmě chtějí běhat po trávníku, tak je třeba, abychom se k sobě všichni chovali tak, jak bychom chtěli, aby se lidé chovali k nám. Takže uklízet po sobě,“ říká starosta Tomáš Kuča (ČSSD).

Připouští, že když se stojany v Orlové objevily, sáčky nezvykle rychle zmizely. „Někteří naši spoluobčané si myslí, že ty sáčky jsou i pro jiné účely, takže v první fázi sáčky ubývaly celkem rychle. Můžu říct, že teď už se to stabilizovalo a není to tak častým jevem,“ dodává starosta.

Město na svém území eviduje 3 tisíce psů.

autor: ada
Spustit audio