Na autobusovém nádraží zřejmě budou polyfunkční domy

1. listopad 2006

Až třicet tisíc obyvatel měly ostravské Vítkovice v dobách svého největšího rozkvětu. Dnes v městském obvodu neoddělitelně spojeném se stejnojmenným železárenským podnikem žije jen čtvrtina z tohoto počtu lidí. Možná vás překvapí, že je většina tamních typických cihlových budov památkově chráněná. Radnice se domy v posledních letech snaží zrekonstruovat a opravit, nevzdává se ale ani plánu na novou výstavbu.

Stavět by se mělo na náměstí Jiřího z Poděbrad, které možná znáte jako autobusové nádraží v Ostravě-Vítkovicích. Přepravci už plochu tolik nepotřebují, zastavuje tam čím dál méně autobusů, a to i kvůli útlumu v železárnách.

Logo

"Náměstí Jiřího z Poděbrad je v současné době velká nevyužitá betonová plocha a myslím, že to našemu obvodu neprospívá. Celá polovina náměstí, která je tou bližší stranou k parku, by měla být zastavěna. Prozatím jsou představy, že by mělo jít o bytovou výstavbu s tím, že v přízemí by byly služby a obchůdky," vysvětlila Miroslava Horváthová z majetkoprávního odboru vítkovické radnice.

Radnice v Ostravě-Vítkovicích chce, aby se centrum obvodu dále nevylidňovalo. Spoléhá na to, že okolí novým obyvatelům nabídne vše, co by mohli potřebovat k životu. Podle Miroslavy Horváthové existují už dvě studie na zastavění náměstí. Je ale pravděpodobné, že k nim přibude další.

"Teď, myslím, na řadu přichází i třetí studie, ve které by chtěli zakomponovat i okolí školy a knihovny a možná i otevření bočních stran, aby se to celé spojilo a prostory se daly všechny dohromady," dodala Horváthová.

Konečné rozhodnutí o budoucnosti náměstí je ale na tamních zastupitelích, kteří zároveň musejí hledat peníze na stavbu nebo investory.

autor: mik
Spustit audio