Na Bílé v Beskydech naučí lyžovat vaše ratolesti v duchu hesla škola hrou

21. leden 2015

Jedním z nejnavštěvovanějších lyžařských středisek v Beskydech je ski areál Bílá. Beskydské kopce jistě zdolávali milovníci dřevěných prken na nohou dříve, než tady v roce 1965 postavili první vlek podél sjezdovky Zbojnická. Tehdy ovšem byli vydáni na pospas rozmarům počasí a lyžovat mohli jen, když napadl sníh. Dnes už je situace přece jen trochu jiná.

Lyžování je stále populárnější zimní sport, a tak není výjimkou potkat na obtížné sjezdovce i malého lyžaře, který má na výšku sotva metr. Málokterý rodič si však troufne učit své děti lyžovat sám. „Ani já to nedělám, instruktoři jsou k dětem věkově blíž a také u nich mají větší autoritu,“ říká Kateřina Nakládalová z dětské lyžařské školy na Bílé.

Učí tady děti už od dvou let. Instruktoři se však shodnou na tom, že pohodová práce je až s pětiletými a staršími dětmi. Ty už mají dobrou disciplínu, fyzickou zdatnost a dokáží se pro lyžování nadchnout.

I tady platí, že učení musí být hlavně zábavné. Malé děti stavějí věže z molitanových kostek a ty pak při sjezdu bourají, vymýšlí se i motivační pokřiky, používají se různé pomůcky. Na mírný kopeček je vytahuje pás, vlečné lano či dětská poma.

Do Bílé jezdí děti z okolních školek

Dětský lyžařský park na Bílé se rozkládá na úpatí jižní sjezdovky. Slovo dětský může být však trochu zavádějící. Ve skutečnosti si zde mohou oprášit své dávné lyžařské schopnosti i dospělí. „Často k nám přicházejí také rodiče a dokonce i prarodiče dětí. Měli jsme tu i sedmdesátiletou dámu. Stačily tři hodiny a lyžovala téměř jako za mlada,“ dodává Kateřina Nakládalová.

Pro turisty, kteří přeci jen neholdují sjezdovému lyžování, nabízí Bílá několik běžkařských tratí. Anebo mohou navštívit dřevěný kostel svatého Bedřicha či Lovecký zámeček.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.