Na Bukové hoře zastavil provoz ski areálu strom, který spadl na lanovku

17. leden 2019 13:40

Před jednou hodinou odpolednípřijala policie oznámení o pádu stromu na lanovou dráhu ve Ski areálu Buková hora. „Podle mých informací se snad nikomu nic nestalo,“ řekl Petr Toman ze skicentra.

Lyžařské středisko je v současné době mimo provoz. Evakuace uvízlých lyžařů z 1668 m dlouhé lanovky bylo od začátku prioritou. Lanovka je vybavena vyhřívanými sedačkami krytými proti větru.

Žádní zranění nejsou ani podle náčelníka Horské služby Orlické hory Josefa Hepnara. „Strom je odstraněný a je zahájena evakuace. Zranění nejsou žádná,“ upřesnil pro Českou televizi. „Máme tam tři družstva, co se týče horské služby, a pak jsou tam družstva hasičů,“ uvedl.

Obsluha lanovky krátce přibližně ve 13:45 odřízla spadlý strom strom a pokoušela se nahodit zpět lano, aby v nouzovém provozu svezla lidi do bezpečí. To se ale podle krajských hasičů nepovedlo a na místo byly povolány dva vrtulníky, aby pomohly s evakuací, první přiletěl přibližně v 15:15, druhý asi o čtvrthodinu později. Na místě také tři horské služby z Čenkovic, Jeseníků a Říček.

K lanové dráze vedoucí z Mlýnického Dvora na Bukovou horu vyrazilo několik jednotek hasičů, zejména hasičů-lezců. Ti jsou rozděleni do několika skupin a krátce po 15. hodině se jim podařilo evakuovat prvních 7 osob, poslední lyžaře záchranáři evakuovali těsně před 16. hodinou.

autor: Honza Ptáček | zdroje: Policie ČR , Český rozhlas Pardubice