Na festival Ostravské dny zve jeho ředitelka a naše rozhlasová kolegyně Renata Spisarová-Kotík

19. srpen 2021

Ostravské dny se konají každé dva roky. 11. bienále festivalu začíná právě dnes, a potrvá do 28. srpna. Co nabízí?

Festival Ostravské dny je žánrově zaměřený na soudobou klasickou hudbu, a to povahy avantgardní, experimentální i riskantní. Letos nabídne 17 programových bodů. Koncerty se uskuteční hned na několika místech Ostravy - od Trojhalí Karolina přes Divadlo Jiřího Myrona, katedrálu Božského Spasitele až po hudební klub BrickHouse v Dolní oblasti Vítkovice.

Zazní díla autorů jako jsou Steve Reich, Peter Graham, Karlheinz Strockhausen, Roland Dahinden, Petr Kotík nebo Michal Rataj.

U nastudování svých skladeb budou skladatelé z USA, Kanady, Rakouska, Německa, Belgie, Dánska, Švýcarska, Slovenska. Z dirigentů se poprvé na Ostravských dnech představí Jiří Rožeň, po delší době se vracejí Roland Kluttig a Ondřej Vrabec. Stálicemi Ostravských dnů jsou dirigenti Bruno Ferrandis a Petr Kotík. Virtuózní party zahrají Miroslav Beinhauer, Gareth Davis, Hana Kotková, Tamás Pálfalvi, Daan Vandewalle, Ondřej Vrabec a další.

Raritou letošních Ostravských dní bude nejen nadstandardní počet světových premiér, které se uskuteční na čtyřech orchestrálních koncertech, ale i mimořádný večer mikrointervalové hudby psané pro šestitónové harmonium a dva hudební maratony trvající dohromady 21 hodin.

Poslechněte si rozhovor s výkonnou ředitelkou festivalu Ostravské dny Renatou Spisarovou-Kotík.

autor: Dagmar Misařová | zdroj: ČTK
Spustit audio