Na Frýdeckomístecku přibývá nových školek nebo se rozšiřují stávající

7. duben 2018 06:55

Hned v několika obcích a městech na Frýdeckomístecku vznikají nové mateřské školy. Nebo se rozšiřují, tak jako například ve Frýdlantu nad Ostravicí. Poptávka po místech totiž roste. Podle údajů statistiků je Frýdeckomístecko jediným okresem v Moravskoslezském kraji, kde loni přibylo obyvatel. Nové obyvatele vítají stále častěji například v obci Sedliště. A i tam už se potýkají v s nedostatkem místa ve školce.

„Školka bude pro dvě třídy po 28 dětech, to znamená celkovou kapacitu 56 dětí. Hrubá stavba se blíží ke konci a já doufám, že od nového školního roku budeme kompletně hotovi a 1. září se školka otevře dětem,“ říká starosta Sedlišť Jaromír Krejčok (KDU-ČSL).

Jsme u stavby nové školky. Přestěhují se tam děti, které teď využívají prostory obecního úřadu a základní školy. „Tyto prostory jsou provizorní. Kapacitu mateřské školy jsme museli rozšiřovat poslední tři, čtyři roky, protože děti se nám tady rodí a je třeba je někam umisťovat,“ dodává starosta.

Počet obyvatel Sedlišť v posledních letech pravidelně roste. Podle starosty jim obec nabízí dostatek klidu a přitom je odtud blízko do několika měst. „Sedliště se nacházejí mezi těmi centry aglomerací, takže ta poloha je pro ty občany výhodná a proto nemáme problém s vysidlováním,“ připomíná Krejčok.

Do zbrusu nové školky začnou od září chodit děti také v Bystřici. Zásadní rekonstrukci bude mít už brzy za sebou i mateřská škola v Jablunkově. I tu bude moct navštěvovat více dětí.

„Mají tam vzniknout čtyři dětská oddělení, vlastně nově jedno navíc. Takže to vypadá, že by školku mohlo nově navštěvovat sto dětí,“ říká starosta Jablunkova Jiří Hamrozi (KDU-ČSL).

V Sedlištích už na novou školku čekají desítky dětí

Posílit kapacitu podle něj potřebuje školka i škola. „Dojíždějí i děti z okolních obcí. Protože rodiče jezdí za prací, takže my máme problém už v polské základní škole, že tam budeme muset udělat jednu třídu navíc,“ dodává starosta.

Rozšiřování kapacit škol a školek podpoří v tomto a příštím roce ministerstvo školství více než 320 miliony korun. Z Frýdeckomístecka s dotací uspěly hned čtyři obce, například Písečná.

autor: iha
Spustit audio