Na Hlučínsku mají nová boží muka. Svépomocí si je postavili místní

7. říjen 2015

Na cestě mezi hlučínskými částmi Malánky a Vrablovec stojí nová boží muka. Postavili je svépomocí místní lidé. Sehnali zedníka, stolaře i klempíře a taky faráře, který boží muka vysvětil. Stavba s pozoruhodnou soškou Panny Marie jsou dnes malánkovskou pýchou.

„Jsme parta lidí, co se scházíme v našem Spolku Malánky. A vzniklo to tak, že stará muka už byla strouchnivělá a poničená vandaly, tak jsme se rozhodli pro jejich obnovu. Dali jsme hlavy dohromady a vymysleli jsme taková krásná boží muka, která teď máme vysvěcena. Jsou celozděná s dřevěnou nástavbou a se sochou Panny Marie,“ říká Pavel Cyrus, předseda Spolku Malánky.

Nová muka vysvětil farář Martin Šmíd. „Důvod, proč se boží muka stavěla – protože to bylo obvykle v polích, kdy si ti sedláci u božích muk prostě odpočinuli a protože bylo zvykem se modlit a vnímat, že to, co vyroste na polích, není samozřejmost, tak třeba prosili za úrodu. Dá se říct, že je to takové připomenutí si toho, že taky potřebujeme tu boží pomoc,“ říká farář.

Kromě květinové výzdoby a svíček při pohledu do ‚skříňky‘ uvidíme sošku Panny Marie. K ní se váže pozoruhodná historie.

„Soška byla rozbitá a dědeček pana Cyruse kousky té sošky slepil, postavil si ji doma – udělal si takový minioltáříček a často se před ní modlil. Panna Maria mu vyprosila vlastně zdraví. Dostal infarkt a dostal se z toho úplně a ještě dlouhá léta žil. Proto právě není ta soška úplně nová, ale je taková odrbaná, dalo by se říct. Ale má svoji hodnotu,“ dodává s úsměvem farář.

U nových božích muk v hlučínských Malánkách najdete taky dva nové stromy, které obyvatelé vysadili při slavnostním vysvěcení. Je to národní strom lípa a mladá jabloň, která symbolizuje Malánky. Stromek jabloně je taky ve znaku a na praporu.

Kdo se o obnovené místo stará a co boží muka ukrývají, se od faráře Martina Šmída, Gabriely Cyrusové a Pavla Cyruse ze Spolku Malánky dozvíte v magazínu Křížem krajem – poslechněte si (viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘).

Boží muka na cestě u Malánek
Spustit audio