Na Hukvaldy s virtuálním průvodcem. Aplikace vám ukáže hrad v době největší slávy

21. březen 2022

Virtuální průvodce bude od nové sezony pomáhat s individuální prohlídkou zříceniny hradu Hukvaldy na Frýdeckomístecku. Aplikaci si lidé mohou stáhnout u pokladny při vstupu do hradu. Ukazuje i místa a předměty, které už dávno z hradního areálu zmizely. Třeba šlapací kolo u studny z 16. století.

„Hradní studna byla hloubena do hloubky 170 metrů necelý rok,“ říká kastelánka hradu Hukvaldy Barbora Hrabovská. Jsme na posledním nádvoří, kde studnu v 16. století hloubili zedníci z Itálie. „Traduje se, že vybudování té studny bylo dražší než vybudování celého paláce. Ale bylo to velice důležité. Voda se pak čerpala pomocí obřího šlapacího kola,“ dodává kastelánka.

Toto důmyslné zařízení, tedy šlapací kolo, se do dnešních dnů ale nedochovalo. Fungování tohoto obrovského mechanismu turisté uvidí právě díky virtuálnímu průvodci.

Hradní studna

V aplikaci toho ale lidé uvidí mnohem víc, zachycuje totiž hrad Hukvaldy v době před tím, než ho poškodil rozsáhlý požár a tesané arkády či železná mřížoví byla rozebrána na stavbu jiných budov. „Celý ten virtuální svět jsme stylizovali do období největšího rozkvětu hradu, což je konec 17. století. Takže návštěvník, když bude putovat tím areálem a bude mít zapnutou tu aplikaci, uvidí hrad právě v tomto období. Je to určitě lákavé, protože dnes je z hradu jen torzo,“ popisuje kastelánka.

Sezona na hradě Hukvaldy, který si lidé budou moct prohlídnout i s virtuálním průvodcem, začíná 29. března.

Spustit audio

Související