Na Karvinsku se zřejmě prodraží útlum zavřených dolů. Kvůli cenám energií

18. květen 2023 11:24

Útlum a likvidace zavřených důlních areálů na Karvinsku a Frýdecko-Místecku bude zřejmě dražší, než se plánovalo. Původně odhadované celkové náklady přes 16 miliard korun rostou kvůli vyšším cenám stavebních prací, materiálů a energií. Přesto se už podle státního podniku Diamo podařilo v podzemí technicky zlikvidovat více než polovinu chodeb.

Demolice dolu Lazy na povrchu. Ta je vidět. Co naopak vidět není, jsou práce pod povrchem. I na dalších šachtách bývalého revíru společnosti OKD. Ze 128 kilometrů chodeb a překopů je na úplnou likvidaci připravených už asi 60 procent, potvrdil Josef Lazárek, ředitel darkovského závodu podniku Diamo.

Čtěte také

Zavřené chodby sice snižují spotřebu energií třeba na odvětrávání, ale její cena je zase výrazně vyšší, než se čekalo v propočtech. „Po těch zhruba dvou letech činnosti jsme na polovině, na 60 procentech té původní energetické náročnosti. Cenově je to zhruba na stejné úrovni, ale to je vlivem nárůstu cen megawatthodiny,“ poznamenal Lazárek.

Likvidace dolů stojí ročně stovky miliónů korun, jenom energie 20 milionů měsíčně. V součtu i s dalšími náklady je to aktuálně téměř 1,5 miliardy korun ročně. Útlum potrvá do roku 2030. Tím ale nutné výdaje nekončí.

„Pořád tady zůstávají potom ještě technické a biologické rekultivace. A navíc je tady čerpání přebytkových vod a jejich čištění,“ dodal Lazárek s tím, že taky bude nutné kvůli bezpečnosti dál odčerpávat, případně i těžit důlní plyn.

Podnik DIAMO postupně likviduje celkem 13 zhruba kilometrových jam na zavřených dolech, další 4 jámy patří OKD a stále ještě činnému dolu ČSM. Tam by mohla likvidace skončit odhadem za 12 let.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související