Na Karvinsku vládne dezinfekce. Čistí se ulice, hřiště i prostory dolu Darkov

3. červen 2020 05:20

V Karviné pokračuje přísný režim každodenní dezinfekce města. Tamní technické služby se zaměřují hlavně na autobusové zastávky, lavičky, dětská hřiště anebo víka od kontejnerů na odpad. Souvisí to s blízkým dolem Darkov, kde už hygienici potvrdili aktuálně 369 případů onemocnění včetně rodinných příslušníků zaměstnanců.

Jan Vojtek si už na bílou ochrannou kombinézu zvykl. I na to, že v ruce nosí každý den ne úplně lehké kanystry s dezinfekčním roztokem. „Čistíme čekárny, lavičky, dětské atrakce, sportoviště,“ vyjmenovává.

Existuje přesný rozpis, co se kdy a kde bude čistit, a funguje to, dodává mluvčí karvinského magistrátu Lukáš Hudeček. Není ale jasné, jak dlouho ještě. „Neumíme to odhadnout. Dezinfikujeme už od března,“ říká.

Čtěte také

Ještě výraznější dezinfekční aroma je teď cítit přímo v dole Darkov. Dvacítka hasičů tam vhání speciální horský aerosol do kritických míst. „Už v pondělí dekontaminovali koupelny a šatny,“ potvrzuje mluvčí společnosti OKD Naďa Chattová s tím, že pokračují chodbami nebo kancelářemi.

Podle mluvčího moravskoslezských hasičů Petra Kůdely už s tímto speciálním postupem mají zkušenosti. „Během května obdobným způsobem dekontaminovali například část nemocnice v Chebu a potom také část Městské nemocnice Ostrava,“ připomněl mluvčí.

Doly také zajistily termokamery na všechny šachty, které umí změřit teplotu 15 lidem za sekundu. Původně jednu termokameru tak doplnily další tři.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související